Inspir și expir
comments 4

Am slăbit sănătos 2 kg într-o lună, fără efort

Luna trecută am renunțat la zahărul adăugat pe cât a fost posibil. Singurele derapaje au fost de Sf. Ana și la un eveniment cu tarte de ciocolată și smochine (cum să reziști?). Am înlocuit, acolo unde era absolut necesar, cu miere sau sirop de arțar. Pofta de dulce, destul de insistentă în prima săptămână, am domolit-o cu budinci de chia cu fructe dezhidratate, iaurturi cu fructe sau fructe pur și simplu.

De ziua numelui m-am gândit foarte mult la faptul că asociem toate momentele aniversare și fericite cu ceva (excesiv de) dulce, de cele mai multe ori nu foarte sănătos. E un non-sens practic, nu? Am mai vorbit despre asta aici.

Ce am observat pe parcursul acestei luni?

  • Nu este așa de greu să te obișnuiești fără zahăr.
  • Fructele sunt chiar dulci.
  • Fructele uscate sunt și mai dulci și pot înlocui cu succes un dulce procesat.
  • Fetele mele au fost foarte curioase cu ce înlocuiesc zahărul, m-au sprijinit și mi-au dat idei. Mami are campanie fără zahăr și nu putem să îi gătim gogoși, poate vrea iarut cu goji 😊
  • Mi-am exersat simțul gustativ. Am experimentat preparate deja știute sau new-entry-uri fiind foarte atentă la gust, la textură, la miros, la cum se îmbină ingredientele și care e gustul final. Asta mi-a permis să trăiesc clipa, să nu hălpănesc mâncarea, să stau la masă și doar asta să fac, nu tu mail sau răspuns la telefon șiiiii să mănânc mai puțin.
  • Am apreciat din plin un tort raw vegan de morcovi și unul de zmeură. Blatul la cel de zemură mi s-a părut chiar super dulce. Dar eram doar eu care a zis asta 😊.

  • Mă simt mai odihnită pentru că organismul meu nu trebuie să (mai) proceseze zahărul în exces.
  • Multe preparate, la care nici nu te aștepți, conțin zahăr: humusul, muștarul, cerealele simple, pateul de ficat.
  • Tenul meu este mai luminos și mai curat.
  • Nu mai simt nevoia de dulce.
  • Am slăbit 2 kg.

Concluzia:

#SeptembrieFărăZahăr s-a încheiat, dar eu continui cu #UnAnFărăZahăr. Who’s in?

Text: Ana Nicolescu

Foto: Cristina Nichituș

4 Comments

  1. Am avut 1 an jumatate fara zahar. Si am avut aceleasi impresii ca si tine. Fructele mi s-au parut mult mai dulci si am apreciat mai mult gustul alimentelor. Dupa ce am incheiat perioada fara zahar si mi-am facut o pofta cu o felie de tort normala, nu am fost in stare sa o termin pe toata. Mi s-a parut extrem de dulce. Am folosit xilitol si sirop de artar ( asta din urma mai putin ).

    • Ana Nicolescu says

      Exaaaaact! Și mie mi se par acum excesiv de dulci produsele convenționale!

  2. Ioana says

    O sa incerc si eu. De 3 zile am renuntat sa mai beau cafeaua cu zahar. Sper sa reusesc! Felicitari si succes in noua ta provocare.

  3. Sorina says

    Supeeeeer!!! Felicitari pentru decizie!!!! Dupa cum arata torturileeee, mmm!!! Sunt cele de la Covata cu maia? Daca da, o alta decizie minunata! Eu le ador si pe cel de zmeura, lime si fistic si pe cel cu de morcovi dulci cu curmale cu crema din lămâi proaspete. Noi ne bucuram de ele de ceva timp, si stiu ca nu folosesc niciun fel de indulcitori, doar miere si curmale. Poate curmalele ti-au dat impresia de prea dulce. Recomand mai tot de la ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *