Dacă nu ne cunoaștem pe noi, nu putem să scriem despre noi, spune Mia Munteanu, om de creație, owner Yoga City și blogger la The Nature Project, la Digital Parents Talks, ediția 15. Sunt de acord, însă aș avea o completare: nu putem să scriem despre noi sincer, autentic și asumat dacă nu ne cunoaștem pe noi. Altfel, să (ne) mințim putem. De aceea, atunci când alegem să avem un blog, să împărtășim acolo experiențele noastre cu care alții să rezoneze, este necesar să fim conștienți că noi avem puterea de a influneța în bine sau în rău viețile oamenilor.
Dacă în prima parte a workshop-ului de sâmbătă am vorbit despre tehnici de scris și despre cum scriem un text astfel încât să genereze engagement, în a doua parte, Mia Munteanu și Raisa Beicu au venit să întărească ideea că scrisul este un proces, este despre a da ceva și pentru asta este nevoie să fim aliniați cu sinele nostru, să investim timp și energie în scris, să ne perfecționăm la cursuri de storytelling sau creative writing, să citim mult (nu doar teorie, dar și beletristică). În plus, avem nevoie de disciplină în offline ca să reușim și în online.
Blogul nu este doar despre online. Este mult și despre offline
- Este necesar să am timpul meu pentru mine pentru a avea o stare de bine și a mă încărca energetic. Asta pot să o fac acordându-mi 30 minute în fiecare dimineață pentru meditație/exerciții de respirație/yoga/qi walking.
- Dacă eu nu am liniște în suflet și în minte, nu pot fi un fin observator al lumii care mă înconjoară pentru că îmi ocup totul cu gândurile mele, mă concentrez pe ele, mă identific cu ele. Așa că timpul pe care mi-l dau mie mă ajută să cresc personal și profesional, așa cum sublinia și Mia. Ea susține că goana după like-uri și love-uri în social media trădează lipsa de autenticitate în offline. Este necesar să nu mai existe discrepanța între cine pretindem că suntem în online și cine suntem cu adevărat în offline. De multe ori însă, dacă nu ne cunoaștem pe noi înșine, ajungem să ne identificăm cu imaginea pe care ne-am creat-o în online. A nu se confunda statulul și reputația pe care ți-o dorești cu identitatea ta, subliniază Mia. Unele brand-uri și unii bloggeri falsează autenticitatea.
- Ideile de articole îmi vin din offline fie din interacțiunea cu oamenii (o replică spusă, o dinamică într-o relație, jocurile cu copiii mei sau ceva ce aflu de la cineva, mi se pare interesant, apoi documentez, experiementez și povestesc), fie din ce observ în jurul meu în natură, pe stradă, mergând cu tramvaiul după mult timp…
- Citesc multe cărți. Am un raft plin. Citesc în paralel cărți despre parenting, cuplu, marketing și beletristică. Citesc câte puțin în multe momente, oricunde. Citesc cele 2 minute rămase între yoga și până se scoală fetele. Citesc când prind 10 minute la prânz sau seara. În pat, în hamac, pe iarbă, în baie, în sufragerie, în dormitor. În concediu, dar și în perioadele cele mai aglomerate. Nu mai citesc la fel de mult și de tihnit cum o făceam înainte să am copii. Nu mai îmi permit luxul de a nu ieși un weekend din casă și doar de a citi. Nu mai pot să mă cuibăresc într-o pătură în mansarda caeei de la munte și să citesc în timp ce plouă pe acoperișul de tablă. Nu mai apuc să intru în stare, în atmofesra cărții. Nu așa de des ca înainte să devin mamă. Dar nu mă las. Ador să citesc și asta îmi folosește mult în tot ceea ce fac. Îmi perfecționează tehnica de scris, mă ajută să am anumite conștientizări și mă eliberează. Asta recomandă și Raisa. Ea spune: niciodată nu poți fi un scriitor bun dacă nu citești. Mult.
Întâi offline și abia apoi online
Le-am invitat pe Mia și pe Raisa la cursurile Digital Parents Talks atât din motive profesionale, cât și personale. De fiecare dată când le citesc, fie pe blogurile lor, fie în social media, am o senzație de bine, le admir pentru ce fac, cum scriu și mai ales pentru cum și ce transmit prin scris și prin imagini. Deși nu sunt în nișa de bloggeri părinți, mi-am dorit ca ele să fie prezente la workshop-ul nostru pentru că ne-am propus, Lavinia și cu mine, să aducem și bloggeri din alte nișe care să ne ofere perspective diferite asupra online-ului. Și recunosc, personal mi-am dorit să îi scot puțin din zona de confort pe colegii mei din parenting. Fetele ne-au împărtășit o altă viziune, una a autenticității, a cunoașterii de sine și a offline-ului. Dacă în nișa de parenting cei mai mulți încep prin a-și construi imaginea și comunitatea în online, Mia și Raisa au pus mare accent pe offline pentru a avea impact în online. Organic, lucrurile așa funcționează mult mai eficient. Iată câteva recomandări de la ele.
Mia: Scrisul este un proces de creștere
- Rețelele sociale sunt doar un tool.
- Am mai mult o comunitate offline, decât online.
- Am engagement bun pe proiectele personale pe blog: Dinner Stories, comunități de networking etc. Ulterior este foarte important să rămân în conversație cu oamenii care au participat la aceste proiecte. Ne întâlnim și după evenimente.
- Pe Facebook adun inițiative, campanii, texte de research, mă informez
- Pe contul de Instagram totul e foto, imagine, storytelling, culori. Texte foarte scurte. Hashtaguri puține.
- Postez la anumite ore, cu diferite tipuri de content: emoție, rațiune etc. Schimb tone of voice.
- Tot timpul mă întreb de ce scriu și ce vreau să transmit.
- Vorbesc mereu din punctul meu de vedere, nu generalizez. Încurajez dialogul.
- Scrisul este un proces de creștere. Uitându-mă înapoi, pot să fac o radiografie a evoluției mele.
- Documentez povești care sunt în viața mea și le pun pe blog.
- Scrisul e o muncă de teren.
- Pagina de Facebook cu Like performează bine când sunt evenimente în offline.
- Lansez provocări în Social Media, de exemplu cum arată o zi obișnuită din viața mea și le dau leapșa câtorva prietene de-ale mele
Raisa: Dacă vrei să faci ceva, fă-o bine
- Don’t fake it. Întreabă-te mereu ce faci pentru comunitatea ta? Fii sincer și real.
- Mă consult cu specialiști în storytelling/creative writing pe unele texte înainte să le public.
- Scrisul este o formare constantă. Nu e un hobby. E investiție.
- Peste tot găsești inspirație.
- Trebuie mereu să ai un obiectiv: de ce scriu? Pentru cine scriu? Ce informații pot să dau comunității mele?
- Scriu zilnic pe Facebook și postez pe Instagram. Pe Facebook postez povești lungi. Pe Instagram păstrez zona de fotografie și lifestyle
- Folosesc mult Instastories – peste 20 pe zi.
În goana după cifre, ne abandonăm pe noi
Mia și Raisa ne-au scos complet din zona de confort și au dărâmat toate miturile legate de mii de cifre, like-uri, imagine de poleială și așteptările cu care venisem să aflăm rețete de succes. Parcă ne dorim din ce în ce mai asiduu să ajungem repede în vârf, căutăm liftul către succes, dar poate ar fi mult mai bătătorit drumul și mai ancorat dacă am lua-o pe scări. Mia și Raisa ne-au arătat că există ceva mult mai împlinitor decât goana după imagine și reguli stricte de SEO, număr de hashatag-uri, numărul de cuvinte din titlu, numărul de articole postate pe zi, pe lună sau pe lună, planuri editoriale. Acel lucru împlinitor se numește autocunoaștere, sinceritate, asumare, consecvență intelectuală, consistență, dorința de a fi cu adevărat util în comunitatea de cititori. Mie mi-au lăsat o așa senzație de pace, de liniște și o confirmare că atunci când ești tu bine cu tine, totul capătă un sens nou și profunzime.
Cam așa arătam noi, cele puse pe gânduri de Mia și de Raisa.
Digital Parents Talks este un concept Parenting PR pe care îl dezvolt împreună cu Lavinia Pavel de aproape 2 ani. Este menit să aducă informație și valoare în nișa de bloggeri părinți, specialiști, oameni pe care îi admirăm, povești de succes, emoții și gânduri, să răstoarne mentalități și concepte, să ne aducă în punctul în care să ne întrebăm cine suntem cu adevărat și de ce scriem? Este un concept prin care ne-am pus intenția să formăm nu neapărat bloggeri mai buni, ci oameni mai buni și mai conștienți.
Despre prima parte a celei de-a 15-a ediții voi scrie într-o postare separată.
Text: Ana Nicolescu
Foto: Mihai Răitaru
2 comentarii
Nu am ajuns in Bucuresti, dar am urmarit fiecare postare pe Fb, de cand ai anuntat acest eveniment. Ma bucur ca le-ai invitat si eu le urmaresc si ma bucur ca ai scris si pentru noi. Multumesc.
Mulțumim pentru susținere și că ne urmărești cursurile. Îmbrățișări!