Ce am învățat ca părinte dintr-un spectacol pentru copii?

Am acceptat invitația Mirei la spectacolul Zâna Măseluță în misiune cu Răbdărică și Mofturică din 4 motive. 1. Copilul cel mare este în perioada în care îi cad dinții, 2. Piesele puse în scenă de Mira au o liniște de care am nevoie duminica, 3. Îmi place atmosfera de la teatrul Apollo 111 și 4. Am vrut să o văd pe scenă pe Irina Velcescu pentru că este o fostă colegă de liceu.

Așa că iată-ne ajunși pe 26 noiembrie spre prânz, la teatru, pe cele mai bune locuri din primul rând. Piesa vorbește despre doi dintre spiridușii lui Moș Crăciun care primesc o misiune specială: într-o singură noapte trebuie să o ajute pe Zâna Măseluță să colecteze dinții de lapte de la 7 803 copii. Pe parcursul piesei, copiii află lucruri miraculoase despre Lună, despre stele, despre praful magic de adormit și despre dințișorii de lapte. O poveste în care copiii învaţă despre cum să ne fim de ajutor unii altora, despre generozitate, empatie şi încredere, despre cum să facem faţă fricilor şi să ne exprimăm emoţiile. Spectacolul are durata de 45 de minute și este recomandat copiilor de la 4 la 9 ani. Scenariul si regia: Oana Rasuceanu. Scenografia și costume: Doina Pop Distribuția: Adina Lucaciu, Georgiana Stanciu, Irina Velcescu

Ține cont de ritmul celui cu care vrei să lucrezi

Fetelor le-a plăcut piesa, dar mai ales interacțiunea actorilor cu copiii din sală. Julie a râs mult. Măriuca a fost atentă la detaliile din recuzită. Eu am avut de învățat două lucruri. Primul este acela că dacă ne dorim să fim eficienți, trebuie să ținem cont și de ritmul celui cu care vrem să lucrăm. Răbdărică și Mofturică sunt două firi diferite: veselă și pusă pe acțiune, pe rezolvare, cu mult elan și încredere versus somnoros și suspicios, neîncrezător, Gică Contra. Am văzut cum fiecare acționează în ritmul lui și are prorpiile mecanisme de reușită. După bodrogăneli, cicăleli și îndoieli, Răbdărică și Mofturică se despart pentru a îndeplini misiunea. Fiecare în stilul lui are rezultate. Iar rezultatele sunt atât calitative, cât și cantitative. După ce au acționat separat și au tras linie, la final misiunea a fost îndeplinită. Asta mi-a dat de gândit. Împreună nu înseamnă doar legați cu cordon omblilical.

Lasă copilul să ajungă la propria ta concluzie

Al doilea lucru pe care l-am învățat a fost încrederea și curajul de a-l lăsa pe copil să-și experimenteze dorința și să ajungă singur la concluzia mea. În spectacol, un băiețel voia să își scoată toți dinții de lapte ca să nu mai fie copil și să crească odată mare, să facă lucruri de adulți. Când este îmbrăcat cu hainele tatălui, când cară servieta lui pe care de abia o ridică de la pământ, când este nevoit să renunțe la joaca împreună cu prietenii, băiatul realizează că e mult mai bine pentru el ca, în acest moment, să rămână copil.

Așa că a doua zi, când fata cea mică a vrut să meargă la grădiniță doar în fustă și tricou pe 7 grade, nu i-am zis nu. Am luat-o în brațe și am ieșit pe balcon. După 2 minute a intrat în casă și s-a dus direct la șifonier să se îmbrace corespunzător. Uneori copiii nu își dau seama de consecințele dorințelor lor, de aceea este important să îi ajutăm, nu să ne impunem autoritatatea pentru că așa zic eu și pentru că eu știu mai bine ca tine.

Reguli de respectat într-o sală de spectacole

Ce îmi place la spectacolele create de Mira este că lumea chiar respectă regulile de bun simț. Copiii beau doar apă îmbuteliată și nu mănâncă în timpul pieselor. Dacă vreun copil plânge, părintele iese cu el din sală câteva minute până se liniștește. Liniștea se păstrează pe toată durata piesei și, din ce am observat, părinții țin cont de recomandările de vârstă pentru copii.

Următorul spectacol produs de Momolino Teatru și Povești pentru copii va fi duminică, 17 decembrie, tot la Apollo 111 și s numește Răbdărică și Mofturică salvează Noaptea de Ajun. Detalii aici. Noi avem trecut în calendarul Advent și o piesă de tearu de Crăciun. Așa că este posibil să ajungem și noi pe 17 să vedem cum este salvată Noaptea de Ajun.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.