Spune-mi cum cheltuiești banii ca să îți spun ce personalitate financiară ai. Conversația nr 5 cu Adrian Asoltanie

Înainte de a vorbi despre cum scăpăm de datorii, în ce investim sau cu ce sume îi remunerăm pe copii, este bine să știm în ce fel cheltuim banii. Adică ce personalitate financiară avem. Există 4 tipare de comportament financiar. Acestea sunt înnăscute, dar uneori pe parcursul vieții, ele pot fi influențate de anumite situații.

Astăzi, Adrian Asoltanie detaliază cele 4 comportamente financiare și oferă soluții pentru îmbunătățirea lor. Am ajuns la cea de-a V-a conversație despre bani, din cele 10. Vă las cu Îmblânzitorul de Lei.

– “Mi-e poftă de ceva bun…”

– “N-are rost să dau banii pe toate prostiile…”

– “Sunt singură că trebuiau să fie mai mulți bani pe card…”

– “Lumea ar fi un loc mai bun fără bani…”

 

Te recunoști în vreuna din expresiile de mai sus?

Cei 7 ani de educație financiară și câteva mii de adulți și copii întâlniți la cursurile mele mi-au confirmat pe deplin rezultatele unui studiu realizat în anii ’80 de Olivia Mellan, psiholog și autoarea cărții Money Harmony. Și anume faptul că personalitatea financiară este un factor esențial în relația ta cu banii tăi.

Am mai înțeles că nu poți schimba direcția finanțelor personale dacă nu înțelegi care îți e tiparul financiar, pentru că fiecare tip de personalitate are nevoie de alte unelte în gestionarea banilor.

Există 4 tipare de comportament financiar

 1. SPENDER (mână-spartă),
 2. SAVER (strâns/ă la pungă),
 3. AVOIDER (inocenta/ inocentul)
 4. MONK (călugărul / măicuța).

Acestea sunt caracteristici înnascute și modelate de la cea mai mică vârstă și se schimba extrem de greu pe parcursul vieții. Cei care se schimbă o fac de obicei în urma unor experiențe dramatice (foamete, razboi, sărăcie severa sau alte crize similare). Așa se explică obsesia puternică a oamenilor în vârstă, trecuți prin greutăți, pentru ritualul mesei, pentru a pune de-o parte sau a-ți da la pachet “că nu se știe”, de a nu consuma totul, de a utiliza toate resursele în mod riguros.

 

Iată cum poți să-ți dai seama cine ești în relația cu banii

SPENDER (Mână-Spartă) Plăcerea personală și distracția sunt prioriățile tale

Fiecare experiență și achiziție te umple de bucurie. De fapt sunt hormonii fericirii care preiau controlul deciziilor tale. Primul dintre ei, dopamina, îți oferă energie, emoții și sentimente pozitive și este asociat cu ideea de recompensă: “merit și eu, după o zi de muncă…”.

Efectul secundar este dependența. Acțiunea trebuie repetată frecvent pentru a simți din nou senzațiile plăcute. Al doilea hormon este oxitocinahormonul relațiilor sociale. Dorința de a aparține grupului tău de prieteni, de a face aceleași lucruri împreună te va stimula să faci alegeri similare în ceea ce privește hainele, gadget-urile, excursiile… Sau să te apuci de fumat ca să petreceți mai mult timp împreună. Facem lucruri similare pentru că dorim să fim acceptați și conectați cu familia, prietenii și colegii.

Al 3-a hormon care își face de cap în capul tău este serotonina – știi tu, acea senzație de: “am pofta de ceva bun…”.

Photo by bruce mars from Pexels
Photo by bruce mars from Pexels

Aceste reacții chimice atât de plăcute nu durează mult și, în scurt timp, vei simți nevoia unei noi doze. Acest adevărat roller-coaster emoțional te împiedică să stabilești și să urmărești obiective pe termen lung. Ajungi astfel să cheltuiești tot ce câștigi și deseori să intri în datorii. Mintea ta aleargă constant între: “merit și eu…”, “de-aia muncesc…”, “să ne trăim viața…”, “micile plăceri ale vieții…” sau “am mare nevoie…” legat de cele mai ciudate și inutile dorințe.

Îți spun un secret, și eu sunt mână-spartă.

 

Și am găsit câteva soluții pentru noi, dragi Spenderi

 

 • Folosește CASH mai des. Te ajută să “simți” mai bine banii tăi, munca și energia pe care le-ai consumat pentru ei. Plata cu cardul de debit nu implică nici o emoție și duce la cumpărături suplimentare cu 20 – 25%. Cardul de credit te duce spre 30 – 35% extra cheltuieli pentru că ai falsa senzație relaxantă că sunt banii altcuiva, ai băncii. Cash-ul e mai ușor de controlat, de numărat, e mai palpabil.
 • Fă-ți un buget personal sau al familiei. Îl poți descărca gratuit de pe adrian.asoltanie.com. Îți recomand un sistem cu mai multe plicuri sau conturi care să te ajute / oblige să pui deoparte 10 – 15% din venituri chiar în ziua de salariu. Mai târziu e prea târziu pentru tine. Eu și soția folosim personal un astfel de sistem de plicuri de 4 ani și funcționeaza excelent.
 • Redu plimbările casual prin mall și privitul la TV – acestea sunt declanșatoare ale impulsului de cumpărare căruia nu ești pregătit/ă să-i reziști. Dopamina și oxitocina vor prelua controlul și vei găsi argumente “raționale” pentru care chiar îți trebuie bluzița sau gentuța din vitrina. Uneori a doua zi te întrebi ce-a fost în capul tău când ai decis achiziția.

 

SAVER (Strânsă-la-Pungă) – Prioritatea ta e siguranța

 

Spre deosebire de SPENDER care “trăiește clipa”, tu, dragă SAVER ești preocupat/ă mai ales de viitor. Prioritatea ta e siguranța. Fiecare achiziție e atent analizată și de cele mai multe ori decizi că nu merită. Când gândești mereu pe termen lung, micile cadouri sau plăceri culinare ți se par inutile și frivole. Ești foarte conștient/ă de toată energia și timpul pe care le-ai investit în câștigarea banilor și, drept urmare, ai mare grijă de ei. Una din bucuriile tale este să vezi contul de economii crescând – e confirmarea că ești pe calea cea bună, că progresezi.

Probabil că ai un buget personal sau îți notezi cu grijă fiecare cheltuială (nici nu sunt atât de multe). Esti dispusă să renunți la elemente de confort și plăcere din prezent pentru stabilitate și prosperitate în viitor. Și poți anticipa ușor nevoi viitoare: ex. educația copiilor, pensia, achiziții majore care unui SPENDER nici nu-i trec prin cap.

Imun/ă la tentații ești în stare să ieși dintr-un hipermarket doar cu produsele de pe lista ta de cumpărături. Mintea ta are loc pentru gânduri precum: “nu merită atâția bani…”, “bani albi pentru zile negre…”, “cine știe ce ne așteaptă…”, “n-am nevoie, nu-mi trebuie…”

Photo by rawpixel.com from Pexels
Photo by rawpixel.com from Pexels

 

Câteva idei pentru echilibrul tău, dragă SAVER

 

 1. Alocă în bugetul tău o sumă de bani pentru distracții (5-10%) – în felul acesta vei fi mai liniștit/ă să ieși cu prietenii într-un restaurant sau club.
 2. Dedică o sumă lunară pentru donații – recomand 10% dar poți începe cu 20 – 50 RON. Generozitatea e un mușchi care trebuie antrenat periodic și care vei constata că-ți aduce satisfacții interesante.
 3. Caută acele plăceri ale vieții, ex. drumețiile sau cititul care te ajută să te relaxezi fără să-ți golească portofelul. Scopul este echilibrul și eliminarea frustrărilor care se pot aduna pe termen lung.
AVOIDER (Inocenta/inocentul). Tu și banii tăi aveți o relație de tip love – hate

 

Îți plac banii și cheltuirea lor dar nu vrei să ai de-a face cu administrarea lor. Ideea unui buget are efectul unui somnifer și cititul unui extras de cont este un chin. Pur și simplu nu vrei să știi câți bani mai ai, pe ce s-au dus, ce datorii ai… În mintea ta nu e loc de calcule și analize, drept urmare nu știi cât e rata la bancă, dobânda sau scadența. Nu citești niciodată contractele înainte să le semnezi. Se întâmplă deseori să rămâi în urmă cu plata utilităților sau a ratei. Orice planuri de investiții sau achiziții pe termen lung nu apar pe radarul tău pentru că ești, scuză-mi expresia, puțin aerian/ă când vine vorba de administrarea banilor.

Sunt șanse mari să te trezești la casă cu mesajul “fonduri insuficiente” fiind totuși ferm convinsă că “trebuiau să fie mai mulți…”. Alte expresii favorite ție: “câți sunt, sunt…”, “mai vedem atunci…”, “o să mă descurc cumva…”, “nu m-am gândit niciodată la asta…”

Photo by Moose Photos from Pexels
Photo by Moose Photos from Pexels

 

Nu te întrista, majoritatea românilor sunt inocenți așa încât iată câteva sfaturi pentru tine, dragă AVOIDER

 

 1. Ai nevoie urgentă de un contact cu realitatea, deci fă-ți un buget personal. Știu, e greu, dureros, epuizant dar trebuie s-o faci măcar o dată pe an. Hai că poți!
 2. Înmulțește pe 12 luni atât veniturile cât și cheltuielile, chiar și cele mai mărunte. Vei avea o imagine mai clară asupra fluxului tău financiar.
 3. Educă-te, citește, vezi cum fac alții. Asta mai îndepărtează ceața care înconjoară relația ta cu banii.
MONK (călugărul / măicuța). Tu crezi că banii sunt rădăcina tuturor relelor, ei strică oamenii, îi fac răi și lacomi

 

Spiritul tău imaculat nu poate să înțeleagă iadul celor care își administrează conștient și atent banii. Dacă ți se întâmplă să ai un salariu mare, te simți neliniștit/ă și mai puțin pur/ă. A economisi și a investi ar însemna să înmulțești răul, deci eviți aceste activități și gânduri necurate. Ești ferm convins/ă că cei săraci sunt mai spirituali (fals) și că toți cei bogați sunt malefici (și mai fals). De fapt banii oferă oamenilor libertatea de a se purta exact așa cum sunt în realitate.

Convingerile tale oscilează între: “banii n-aduc fericirea…” și “nu poți fi și bogat și fericit…”.

Photo by Suraphat Nuea-on from Pexels
Photo by Suraphat Nuea-on from Pexels

 

Iată câteva idei la care, poate, merită să reflectezi, draga MONK

 

 1. Banii sunt o formă de recunoaștere a valorii pe care o oferi semenilor tăi. Munca, energia, pasiunea și cunoștiințele tale sunt curate, deci răsplata nu are cum să fie murdară.
 2. Dacă vrei să-i ajuți pe alții, ți-ar prinde bine niște resurse, deci prosperitatea ta s-ar putea dovedi o binecuvantare pentru tine și ceilalți.
 3. Dacă tot suntem în zona spirituală, e bine să înțelegi că ai primit niște calități și talente ce merită înmulțite și răsplătite. Abundența e un semn că faci ceva bine și oferi valoare celor din jur.

Tu ești punctul central al organizării tale financiare. Cum ți-e felul, așa ți-e portofelul. Totul începe cu propria cunoaștere și se împlinește în prosperitate și generozitate. Educația financiară e despre viață, nu despre bani!

 

Suntem curioși să aflăm în ce categorie vă aflați. Adrian a recunoscut că este Spender. Eu m-am identificat ca Avoider, dar cred că migrez către Saver.
 

DACĂ AI ÎNTREBĂRI PENTRU ADRIAN, TE INVITĂM SĂ LE SCRII AICI, LA COMENTARII.

Adrian Asoltanie are o experiență de business de peste 22 de ani din care ultimii 15 ca antreprenor. După ce a învățat în cel mai dur mod lecțiile crizei din 2009 la nivel personal și de business, și-a descoperit pasiunea și misiunea de a-i ajuta și pe alții să evite greșelile pe care le-a făcut.

 

În articolul următor vom vorbi despre cum eliminăm datoriile.

Poți citi celelate conversații financiare cu Adrian aici:

Conversația nr 1 – Cum cheltuim banii în familie 

Conversația nr 2 – Preconcepțiile legate de bani

Conversația nr 3 – Cum diversificăm sursele de venit

Conversația nr 4 – Cum și unde economisim banii

Conversația nr 5 – Ce tip de personalitate financiară ai?

Conversația nr 6 – Cum eliminăm datoriile?

Conversația nr 7 – În ce ne investim banii?

Conversația nr 8 – Cum, pentru ce și cu ce sume îi remunerăm pe copii?

Conversația nr 9 – Mirajul reducerilor și al cardurilor de credit

Conversația nr 10 – Ce facem când celălalt nu se ține de plan? Money Map poate fi eficient și în cazul în care doar un membru al familiei urmează pașii?

Text: Ana Nicolescu

Consultant: Adrian Asoltanie

Foto: Pexels.com

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.