Uncategorized
Leave a comment

Stimuleaza inteligenta emotionala a copilului, prin pictura. Workshop by Maria Dermengiu

 

Maria Dermengiu, artist visual, vine cu un proiect inovator pentru copii, de stimulare a inteligentiei emotionale prin pictura. Cei care se vor inscrie la cursuri vor fi incurajati sa-si reprezinte propriile ganduri, idei sau perceptii intr-o abordare libera, lasand la o parte modul clasic de predare a artelor plastice.

 

 

 

Cine este Maria Dermengiu?

Maria Dermengiu: Sunt artist visual si mama a doi copii minunati, Andrei si Sofia.

 

 

Cum ti-a venit ideea sa imbini meseria de artist cu cea de mama?

Maria Dermengiu: Meseria de artist ma reprezinta in totalitate, fac ceea ce imi place si ce imi prieste, si, bineinteles, acest lucru oferindu-mi ocazia de a fi in preajma copiilor mei cat mai mult timp si astfel sa reusesc sa petrecem mult mai mult quality time impreuna, decat daca as fi avut un job clasic.

 

 

Ce proiect le propui copiilor?

Maria Dermengiu: Proiectul pe care il dezvolt acum se bazeaza pe stimularea inteligentei emotionale la copii, este un proiect creativ-recreativ ce are la baza pictura ca tehnica principala. Pictura va fi influentata de spiritul liber si creativitatea nativa a fiecarui copil participant la atelier, lasand la o parte maniera ‘clasica’, academista.

 

 

Cum se desfasoara?

Maria Dermengiu: Vor fi 10 ateliere pe parcursul a doua luni. Acest proiect vreau sa-l dezvolt pe perioada nedeterminata deoarece cred, cu convingere, ca asa cum copiii merg la sporturi pentru a se dezvolta armonios fizic, tot astfel, copiii au nevoie si de un ‘sport ‘al mintii, de dezvoltarea continua a creativitatii si a potentialului creator care conduce implicit la rafinarea inteligentei emotionale despre care am mentionat mai sus.

 

Creativitatea exista in forma latenta in orice individ, este un potential innascut si variaza in functie de mediul din care provine acesta. Astfel, propunem metode de predare care vor incuraja copiii sa participe activ , sa gandeasca liber.

 

Despre workshop in sine, vom lua formele din natura (obiecte, figuri geometrice, fizionomii umane, animale etc) si le vom picta, desena, cola, transforma in viziunea proprie fiecarui copil, cu interpretarea proprie, cu povesti spuse pe marginea temei alese. Toti copiii implicati  se pot manifesta liber si isi pot exprima parerea personala asupra subiectului propus.

 

 

 

Cu ce se diferentiaza workshopul sustinut de tine fata de celelate workshop-uri de creativitate existente?

Maria Dermengiu: Se diferentiaza in sensul in care copiii vor fi autorii si creatorii propriilor lumi interioare, fara interventia directa a indrumatorului , orientandu-le observatia de la aspectele exterioare spre studiul structurilor interne din natura, dezvoltandu-le potentialul creator.

Esential in parcurgerea acestor etape nu este varsta cronologica , ci descifrarea vietii sufletesti a copilului si a particularitatilor evolutive si individuale ale acestuia, in acest sens urmand sa stabilim un program de colaborare cu psihologi si, eventual, sociologi pentru o mai buna acoperire a ariei de stimuli creativi ce l-ar putea influenta.

 

Ai testat inainte conceptul?

Maria Dermengiu: Cu ocazia expozitiei mele de anul trecut din iarna la Londra, am avut ocazia sa particip si sa fiu observator in cadrul unui seminar de arta dedicat copiilor, unde am descoperit abordarea libera si metodele prin care copiii erau stimulati sa-si creeze si sa-si reprezinte propriile ganduri prin intermediul educatiei plastice. Acest model pedagogic m-a inspirat si m-a determinat sa deschid si la noi portile catre o metoda alternativa a atelierelor clasice de pictura.

 

 

 

Ai sustinerea unui specialist in lucrul cu copiii?

Maria Dermengiu: Da, ne vom bucura de prezenta si colaborarea pe acest segment a socio-psihologului Monica Dascalu, care va urmari indeaproape activitatea celor mici in anumite perioade de timp.

 

Care sunt grupele de varste ale copiilor care pot participa la workshop-urile de creativitate?

Maria Dermengiu: Sunt 3 grupe de varsta: 3-6 ani/ 6-9 ani/ 9-12 ani

 

Cati copii formeaza o grupa?

Maria Dermengiu: Locurile sunt limitate, vor fi 10 copii intr-o grupa, pentru o comunicare directa si eficienta cu fiecare in parte.

 

Care este durata unui curs si cat costa? Unde se desfasoara?

Maria Dermengiu:Durata unui atelier va fi de aproximativ o ora. Aceste ateliere se vor desfasura in cadrul Centrului ‘I AM’ (Str. Leonida Varnali nr.13 -zona P-ta Victoriei), centru pentru dezvoltare personala, dedicat mintii si corpului.

 

Pretul unui atelier va fi de 40 Ron/ sedinta, cu toate materialele incluse. Pentru informatii si inscrieri: www.marienouvellestudio.com/workshops

 

 

 

Ce abilitati vor dobandi copiii dupa parcurgerea cursului?

Maria Dermengiu: Acest workshop pune un accent deosebit pe utilizarea tehnicilor creative ca mijloc de construire a personalitatii, tehnici care permit o conectare cu sine insusi, dezvoltarea capacitatii de exprimare si comunicare in relatiile cu ceilalti copii. Ii va ajuta pe copii sa se inteleaga mai bine pe sine, sa se elibereze de anxietatile acumulate.

Activitatile creativ-recreative sunt un important mijloc de dinamizare a vietii psihice a copilului, a proceselor sale intelectuale, afective si motivationale.

 

Text: Ana Nicolescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree