“Suntem (…) ultima generatie care am ascultat de parintii nostri si prima generatie care ascultam de copiii nostri”, Antonia Noel, trainer in comunicare relationala prin metoda ESPERE®

Pe Antonia Noel am auzit-o prima oara la Itsy Bitsy, povestind despre metoda de comunicare relationala ESPERE® si despre cursurile in care le vorbeste parintilor despre cum sa se pozitioneze in relatia cu copilul, despre cum sa ii asculte si despre cum sa creasca frumos impreuna. Am intrat apoi pe site-ul  ei si am descoperit ca pe langa trainer in comunicare relationala, este si consultant in comunicare si dezvoltare personala, specialist parenting si formator in relatii interumane. Apoi am vazut-o la emisiunea Totul despre mame. La sfarsitul anului trecut, am avut bucuria de a primi de la Antonia un mesaj in care imi propunea sa facem cunoscut cursul sau de la sfarsitul lui ianuarie, mamicilor urbane. Dar inainte de a vorbi despre curs, haideti sa aflam mai multe despre Antonia.

 Cine este Antonia Noel?

Antonia Noel: Cel mai bine m-as descrie ca un om in perpetua cautare de sine, fara o analiza obsesiva, ci cu dorinta si bucuria de a ma cunoaste zilnic putin mai mult, de a creste cat mai frumos datorita intamplarilor si experientelor pe care viata mi le ofera. Din acest punct de vedere, meseria de mama imi ofera cred, cea mai rapida si autentica cale de a creste, prin tot ceea ce experimentez zilnic cu baietelul meu de 8 ani. Pe langa meseria de mamica, mai sunt si trainer in comunicare relationala prin metoda ESPERE®, formator in relatii interumane, consultant in comunicare si dezvoltare personala, specialist parenting si colaborator al emisiunii „Totul despre mame” de la Prima tv.

Ce faceai (profesional) inainte de a deveni mama?

Antonia Noel: Meseria mea de baza este cea de jurnalist, insa dupa ce am profesat in media (ca editor stiri la redactia romana a Radio France Internationale din Paris, editor jurnal Canal France International), am inceput sa lucrez in domeniul comunicarii in diferite organizatii. Inainte de a deveni mama, locuiam la Paris, unde lucram ca responsabil marketing&comunicare pentru o casa de moda frantuzeasca. In acea perioada, am ramas insarcinata si, ulterior, dupa ce am nascut, am venit in Romania unde am lucrat ca director comunicare la o multinational (Bouygues).

Cum s-a schimbat traseul profesional dupa ce ai devenit mama?

Antonia Noel: Am stat acasa cu baietelul meu timp de un an de zile, nu imi venea sa-l las „pe mana oricui/nimanui”, desi im era destul de greu. Doream sa-mi reiau activitatea si asta s-a intampat cand avea el un an si 4 luni. Am gasit o doamna de incredere care m-a ajutat sa-l cresc si careia ii sunt recunoscatoare… A fost o femeie calda si blanda, si cred ca e un lucru esential pentru dezvoltarea armonioasa a oricarui copil in primii ani de viata (si nu numai). Traseul profesional nu s-a schimbat fundamental cand am devenit mama, asa cum spuneam am lucrat ca director de comunicare intr-o societate multinationala. Schimbarea a intervenit mai tarziu, cand el avea trei anisori…sau poate atunci am devenit mama? Cred ca a deveni „mama” inseamna sa descoperi zi de zi lucruri noi si frumoase despre adevaratul eu. Am reusit sa descopar ca sunt capabila de daruire si de sacrificiu, de intelegere si de acceptare, de mai multa toleranta si infinita iubire.

Traseul s-a schimbat dupa ca am descoperit metoda ESPERE® fondata de psihosociologul francez Jacques Salomé, dupa ce am inceput sa practic aceasta metoda si dupa ce am simtit aproape instinctual ca imi doresc sa fac conoscut acest mod de a fi, cat mai multor oameni, parinti ce-si doresc sa (se) inteleaga (cu) copiii, sa se inteleaga pe ei insisi in rolul lor de parinte.

Cum s-au schimbat perceptiile despre viata, relationare, abordare de cand esti mama?

Antonia Noel: Eu  nu cred ca daca azi ai nascut, maine stii sa fii mama. evident, fiecare dintre noi ne dorim sa fim o mama cat mai buna, sa crestem copii care sa fie bucurosi, sanatosi, plini de viata. Nicio mama nu doreste ceva rau pentru copilul sau si totusi, cati copii nu sufera tacit sau explicit de atitudinea parintilor, de lipsa lor de intelegere, de ascultare sau de prezenta? Eu cred, asadar ca, dincolo de bunele intentii ale unui parinte, de timpul acordat copilului sau, de preocuparea fata de nevoile fiziologice ale acestuia, mai sunt anumite ingrediente care trebuiesc cultivate in relatia cu propriul copil. Si acestea se invata. Eu recunosc ca am descoperit aceste ingrediente datorita metodei ESPERE®. Mi-am schimbat intr-adevar perceptiile despre viata si, mai ales, despre modul de a relationa cu cei din jur: am invatat asadar sa raman la capatul meu de relatie, sa nu incerc sa controlez capatul de relatie ce apartine celuilalt, sa ofer realmente ascultare, sa renunt la control, sa accept, sa primesc, sa ma iubesc, sa iubesc.

Ce ai invatat de la copilul tau pana acum? Unele femei se descopera pe sine abia dupa ce au un copil. Ce a schimbat el in viata ta ca femeie?

Antonia Noel: Raspundeam mai sus la aceasta intrebare. As mai adauga ca, noi, ca parinti, avem o sansa extraordinara de a ne descoperi gratie copiilor nostri. Prin atitudinile, comportamentele lor, ne pun practic in fata ochilor o oglinda in fata careia nu ne ramane decat sa ne intrebam „Ce ma deranjeaza? Care sunt limitele mele? Ce pot sa fac/schimb? Ce mi-as dori?” In functie de raspunsurile pe care mi le dau la fiecare din aceste intrebari, pot alege sa cresc, sa evoluez, sa ma dezvolt frumos ca si om.

Cand ti-ai dat seama ca vrei sa te dedici metodei ESPERE?

Antonia Noel: As vrea sa cred ca nu ma dedic unei metode, ci mai de graba, oamenilor din jur, care-mi solicita ajutorul si pe care-i pot si ajuta gratie instrumentelor si conceptelor acestei metode. E o intrebare frumoasa la care n-am un raspuns concret. Ceea ce stiu cu siguranta e ca, atunci cand eram mica, la intrebarea adultilor care veneau in vizita pe acasa „Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”, eu raspundeam inevitabil „Mamica”. Stiu ca-mi doream sa am trei-patru copii, cred ca a fost primul semn al dorintei mele de „a transmite”. Mai tarziu am cautat profesii in care puteam sa ascult (in diferitele reportaje, interviuri pe care le faceam ca si jurnalista) si sa transmit mai departe, unui numar cat mai mare. In domeniul comunicarii a fost la fel, doream sa intalnesc oameni, sa realizez proiecte si sa transmitem impreuna mesaje frumoase, cu continut.

Ce aduce ea nou in sfera relationala?

Antonia Noel: Metoda ESPERE® este o pedagogie a comunicarii cu efect terapeutic. Cu alte cuvinte, inveti sa comunici (si nu sa vorbesti), sa intri in relatie cu propriul copil si, in cazul unor situatii dificile, sa te poti pozitiona evitand conflictul sau invatand sa-l gestionezi corect. Astfel, relatia se imbunatateste, de unde ideea de efect terapeutic. Insa nu e o terapie in sine. E o metoda concreta, cu aplicabilitate imediata, pentru orice persoana de la 7 la 77 de ani, obisnuiesc eu sa spun. Pentru a o intelege si a o aplica nu e nevoie de studii de psihologie, e nevoie de dorinta de a ameliora propria viata prin ameliorarea relatiilor cu cei din jur. Originalitatea metodei consta in instrumentele folosite (bastonul cuvantului, esarfa, cutia dorintelor, etc) si in vizualizarea externa.

Antonia Noel_curs

Poate fi aplicata de orice parinte cu orice copil?

Antonia Noel: Ea poate fi aplicata de orice parinte (indiferent de varsta si sex) cu orice copil (al sau sau ai celorlalti).

Cu totii suntem diferiti. Cum putem personaliza metoda ESPERE ca sa o facem functionala pentru orice tip de parinte si de copil?

Antonia Noel: Metoda propune unelte, concepte si peste 100 de reguli de igiena relationala. Scopul nu e de a le invata in mod mecanic, ci de a sti sa-ti alegi din toate acestea ceea ce ti se potriveste. Cu alte cuvinte, daca esti un parinte al carui copil se rostogoleste pe jos in magazin pentru ca isi doreste cutare jucarie, poti, in loc sa intri in conflict (cu el- certandu-l) sau cu tine (cumparandu-i jucaria impotriva vointei tale), sa te pozitionezi in rolul de mama/tata si nu in cel de mamica/tatic (diferentiand cele doua roluri asa cum ai invatat la curs). De asemenea, daca copilul adolescent iti tranteste usa in nas spunand „vorbim mai tarziu”, poti incepe prin a te defini „am nevoie sa stau de vorba cu tine”, a-i face o cerere clara „iti cer stabilim o ora in care sa discutam” si a te interoga asupra calitatii ascultarii pe care i-o oferi (in general, copilul se va duce sa vorbeasca acolo unde stie ca gaseste ascultare). Ca sa concluzionez, metoda incita tocmai la respectul diferentierii fiecaruia si adaptabilitatea noastra ca parinti in functie de context. Ideea e sa stii ca atunci cand ai o dificultate in relatia cu copilul, metoda poate fi o solutie.

Antonia Noel_mama_mamica

Consultant in comunicare relationala, trainer dezvoltare personala, practician ESPERE. In care dintre cele 3 domenii te regasesti cel mai bine, in care te simti cel mai confortabil, care dintre ele crezi ca ar duce la o lume mai toleranta, mai rabdatoare, mai ingaduitoare si de care nu ne-am putea lipsi in viitor?

Antonia Noel: Fiecare rol imi aduce mari satisfactii profesionale si, implicit, personale. Am ales o meserie frumoasa, care ma ajuta sa cresc, zi de zi, cu fiecare cursant, client in consultatie individuala si fiecare grup pe care il acompaniez spere dezvoltare. Putine sunt, cred, meseriile care dau sansa sa devii tot mai bun, ca om, practicandu-le, fara a suferi de rutina exercitarii lor. Prin meseria mea dau si primesc multa energie si asta cred ca va fi tendinta spre o lume asa cum o numesti, mai buna si mai ingaduitoare. E nevoie de multa daruire si primire, cred ca e un exercitiu destul de dificil pentru noi, ca popor. Eu am trait mult timp in afara tarii si pot sa spun ca observ o oarecare incrancenare a poporului nostru in “a darui” si, mai ales, “a primi”… o vorba buna, un compliment, o apreciere. Suntem, mai de graba, in dinamica „cer” si „refuz”, intr-o permanenta confruntare si opozitie. As mentiona insa faptul ca observ, cu bucurie, existent unei noi generatii, care doreste sa creasca intr-un alt mod, fara a nega valorile trecutului, sa lase o generatie frumoasa in urma lor, pentru ca, pana la urma, intrebarea importanta nu e “Ce fel de planeta lasam copiilor nostri?”, ci “Ce fel de copii lasam planetei noastre?”

Cum incerci sa faci cunoscuta metoda ESPERE?

Antonia Noel: Am regretul ca aceasta metoda e foarte putin mediatizata, in ciuda eficacitatii sale. Cateva reviste de specialitate au scris despre ea, insa nu suficient. E realmente pacat ca oamenii sa nu beneficieze de aceste instrumente simple, inovatoare si adaptate nevoilor copilului din zilele noastre. In Romania, sunt foarte putini traineri care practica metoda (aproximativ 10) din care doar eu si cu Daniela Andreescu suntem acreditate pe tara de catre Institutul ESPERE International din Paris (adica am finalizat studiile de 4 ani ca si traineri si am finalizat supervizarile, practica, licenta si o experienta de lucru relevanta). Din pacate, mai sunt si persoane care participa la un curs, retin unele lucruri, le transmit fara nici un  fel de practica si in mod eronat altor persoane sau grupuri si discrediteaza astfel metoda.

Cu ce frecventa organizezi workshop-uri de relationare?

Antonia Noel: Cursurile/workshopurile sunt cam o data pe luna, in diverse orase din tara. Ele sunt axate fie pe relatia parinte-copil, fie pe relatia de cuplu, fie pe relatiile profesionale sau pe relatiile cu cei apropiati (comunicare cu sine/dezvoltare personala/comunicare generationala).

Ce caracteristica de baza ai observat la parintii care vin la cursurile tale?

Antonia Noel: Sunt multe cazuri si situatii diferite. Numitorul comun ar fi dificultatea parintilor de a face diferenta intre diversele roluri pe care le au mama/mamica/profesionista/persoana/sotie/ex-copil) si de a accepta ca nu pot controla comportamentele/emotiile/trairile copiilor. Daca un parinte descopera ca propriul copil e o fiinta de sine statatoare, si nu un „apendice” al lui, ca are dreptul la propriile trairi, va accepta mai usor si faptul ca copilul poate fi frustrat. El va reusi astfel sa se pozitioneze respectand frustrarea copilului si nu incercand cu tot inadinsul sa o curme, oferind copilului cadouri materiale si atitudine supusa. Suntem, asa cum citeam undeva, ultima generatie care am ascultat de parintii nostri si prima generatie care ascultam de copiii nostri. E un paradox, nu? Situatia aceasta pune parintele de azi intr-un conflict personal. Eu propun sa incepem prin a asculta copii, nu de copii.

Antonia Noel_esarfa

Pastrezi ulterior legatura cu parintii?

Antonia Noel: Pastrez legatura cu toti cursantii mei, unii imi scriu pentru a-mi cere un sfat, a ma consulta intr-o problema punctuala sau legata de practica metodei. Multi revin la cursurile mele pentru ca desi baza cursului e aceeasi, situatiile pe care lucram, implicarea participantilor cu ajutorul vizualizarii externe face ca, de fiecare data, sa plece cu lucruri noi, folositoare. Multi imi spun: „Chiar daca nu am evidentiat problema cu care ma confrunt, faptul ca am vazut o colega/coleg lucrand pe o situatie similara m-a ajutat in deslusierea problemei pe care o aveam. Acum stiu ce o sa fac”.

Cand va fi urmatorul curs, unde, cat dureaza si cat costa?

Antonia Noel: Urmatorul curs, Cum sa-mi ajut copilul cu ajutorul comunicarii relationale”, va fi la Bucuresti, in weekendul 26-27 ianuarie, in fiecare zi de la 9 h 00 la 13 h 00. Workshopul se va tine la Grand Hotel Continental din calea Victoriei nr. 56 si costa 250 lei pentru cele doua zile.

Cu ce cunostinte pleaca parintii de la cursurile tale?

Antonia Noel: Parintii vor descoperi diversele roluri, vor sti sa diferentieze persoana de comportament, sentimentele de relatie, vor sti sa-si ajute copiii in realizarea propriilor dorinte, vor invata sa ofere ascultare activa pe registrul adaptat copilului, vor putea gestiona dificultatile ce pot aparea in relatie si vor invata sa-si ajute copilul sa-si gestioneze propriile dificultati  (sa faca cu copilul si nu in locul copilului) pentru a-l creste autonom si responsabil.

 

Text: Ana Nicolescu

Foto: Arhiva personala

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și

3 comentarii

  1. […] sa fiu. Si mi-am reconfirmat inca unul. Nu e suficienta forta divina . Workshop-ul sustinut de Antonia s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, la hotelul Continental. Am aflat unele lucruri pe care le […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.