Știri
comment 1

“Spectacolul de teatru înseamnă mai mult decât un show”, Ioana Ginghină, actriță și owner MiniArtShow  

Foto: Cristina Nichituș Roncea

 

Pe Ioana Ginghină am cunoscut-o acum vreo 4 ani la un atelier pentru copii într-un mall. Este mama Ruxandrei și a conceptului MiniArtShow. Este actriță și antreprenor pe nișa de teatru pentru copii. Pentru că îmi place să promovez ce este autohton și să încurajez cultura românească, astăzi stăm de vorbă cu Ioana.

Cine este Ioana Ginghină?

Ioana Ginghină: Hmmm… o femeie, cu calități, o femeie împlinită, dar care mai are multe de “spus ” deci nu pot da acum o definiție clară în ceea ce mă privește.

Când și de ce ai creat MiniArtShow?

Ioana Ginghină: Am creat MiniArtShow acum 5 ani. Ruxandra avea doar 3 ani și nu existau programe pentru această vârstă. Citind că în afară existau deja spectacole, ateliere pentru vârsta 0-3 ani, m-am decis să încep și eu să fac. Apoi acest proiect s-a dezvoltat de la sine și acum sunt atât de mândră de câte am realizat cu acest MiniArtShow.

Ce înseamnă MiniArtShow?

Ioana Ginghină: Destinul meu este să lucrez cu și pentru copii. Am primit oferte în acest sens încă din primul an de facultate. Primul meu anagajament a fost la Teatrul Ion Creangă, unde sunt și în prezent angajată, deci nu se mai pune problema de coincidență.

MiniArtShow este un proiect de educație prin distracție, prin creativitate, prin joc și joacă.

Am văzut copii care au venit din prima zi la MiniArtShow și acum au 6, 7, 8 ani. Au crescut cu aceste programe. Îmi place să îmbin arta cu senzorialul și cu teatrul, pentru ca mesajul să nu plictisească și să fie asimilat de public.

Ce spectacole de teatru aveți și ce au ele unic față de celelalte spectacole pentru copii care există pe piață?

Ioana Ginghină: În prezent avem 4 spectacole total diferite. Fiecare urmărește să transmită și să arate altceva.

Cântec pentru Tisha este un musical original, contemporan, cu un mesaj puternic pentru toată familia.

Vrăjitorul din Oz este un spectacol de păpuși combinat cu actori, care te învață să te accepți așa cum ești.

Dănilă Prepeleac este o poveste 100% românească, cu final moralizator.

Foto: Mihai Răitaru

Foto: Mihai Răitaru

“Alice în Țara Minunilor” este o poveste clasică, pusă în scenă modern. Piesa vine cu mesajul de a renunța din când în când la telefon în favoarea cărților cu povești.

Foto: Mihai Răitaru

Foto: Mihai Răitaru

Fiecare spectacol are mesajul și traiectoria lui. Asta face ca proiectele MiniArtShow să fie unice.

Cine scrie povestea? Cântecele?

Ioana Ginghină: Atunci când am început, eram singură și am realizat că fiecare om, oricât de bine intenționat și creativ ar fi, are limitele lui. Așa că am ales să-mi fac o echipă. Nu am o trupă fixă, tocmai pentru că țin la prospețime, la unicitate și de aceea caut să aduc oameni tineri și noi. Însă doar profesioniști.

Nu fac rabat la calitate, vreau ca proiectele să fie așa cum mi le doresc pentru copilul meu. De fapt Ruxandra este cea care dă tonul în ceea ce fac și feedbackul ei contează foarte mult. La fel Alexandru, soțul meu, este barometru pentru interpretarea actorilor. Deci nu dau premiera până nu trec de aceste filtre.

Din interacțiunea ta cu părinții și copiii, care crezi că este viitorul cultural al României?

Ioana Ginghină: Sunt optimistă, pentru că văd o schimbare în bine. Sigur că la prima mână îți vine să zici că nu se simte o evoluție și totuși sălile de teatru sunt pline, părinții vin la cursuri de parenting, există o preocupare a adulților pentru cei mici.

Deci viitorul cultural al României este pe mâini bune, doar că va avea o tentă mai nouă, mai modernă.

Ce obstacole ai întâmpinat pe nișa de spectacole pentru copii?

Ioana Ginghină: Aici e o discuție luuungă, dar o să încerc să fac un rezumat. În primul rând cred că nu toți cei care fac programe pentru copii denumesc corect ceea ce fac. Spectacolul de teatru înseamnă mai mult decât un show. Presupune un scenariu, o scenografie, o regie, coregrafie, o mulțime de profesioniști care lucrează la un produs finit.

Am văzut diverse show-uri care n-au nicio legatură cu teatrul, dar ele se numeau spectacole de teatru. Aici e marea problemă, căci noi, cei care promovăm cultura, suntem cei care educăm publicul deci trebuie să avem grijă ce promovăm. Acesta este sa zicem, of-ul meu cel mai mare.

Cum selectezi actorii?

Ioana Ginghină: În principiu fac casting pentru fiecare rol, dar mai iau și actori cu care am mai lucrat sau îi știu din alte proiecte. De exemplu, la Cântec pentru Tisha a trebuit să găsesc actorii care să poată susține un spectacol cu 12 melodii cântate live, deci am făcut casting cu câte 3 audiții pentru a găsi distribuția potrivită.

Ce înveți de la copiii care vin la piesele tale de teatru?

Ioana Ginghină: Sunt extrem de atentă la reacții și îmi place să-i văd cum se bucură de orice.

Se spune că cei mici sunt cel mai critic public, dar nu este deloc așa. Sunt sinceri și curați, vin cu inima deschisă și dacă și tu, ca producator, nu vrei să-i păcălești, atunci distracția este garantată.

Ce mesaj ai pentru copii și părinți?

Ioana Ginghină: Pentru copii n-am un mesaj, căci sunt perfecți, însă i-aș invita pe părinți să fie mai atenți la copii, la ceea ce își doresc și la ceea ce îi face fericiți. Nu de puține ori am văzut un copil bucurându-se de un atelier creativ, iar parintele pe margine supărat de anumite condiții care chiar nu contau în acel moment. De exemplu că s-a murdărit, că e scaunul sau masa strâmbă, că lipiciul nu este de calitate…etc.

Aș spune distrați-vă ca niște copii, alături de copii!

Dacă vreți să mergeți la spectacolele de teatru MiniArtShow, puteți vedea programul aici.

Text: Ana Nicolescu

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree