Tenisul de camp, o activitate sanatoasa pentru copilul tau

Mi-am propus sa va scriu in fiecare saptamana despre o activitate pe care o poate face copilul vostru in vacanta (si nu numai) si care sa-i aduca beneficii pentru sanatate, sa-i dezvolte spiritul de echipa, capacitatea de reactie, forta si rezistenta. Azi vorbim despre tenisul de camp, cu antrenorul Ionut Jianu.

 

Cine este Ionut Jianu?

Ionut Jianu: Sunt fost jucator de tenis de camp, timp de 12 ani am jucat tenis de performanta, iar la varsta de 19 ani am inceput sa antrenez, in paralel cu desavarsirea studiilor in domeniul antrenoratului.

 

De la ce varsta este indicat tenisul?

Ionut Jianu: Probabil ca va intrebati care ar fi varsta ideala la care copilul vostru ar trebui sa inceapa cursurile de tenis. Sau, poate doriti, cumva, sa stiti daca exista vreo limita de varsta in care trebuie sa se incadreze copilul pentru a putea beneficia de aspectele pozitive ale practicarii tenisului. In amandoua cazurile opiniile specialistilor sunt impartite in ceea ce priveste “startul”, fiecare dintre ele fiind argumentate mai mult sau mai putin. Exista deci o varsta ideala? Cu siguranta, nu. Se poate insa vorbi de intervale de varsta diferentiate pentru fete si baieti, analizand, in acelasi timp, caracteristici de ordin constitutiv, somatic, experienta motrica anterioara etc.

 

Ce abilitati dezvolta tenisul la copii?

Ionut Jianu: Practicarea tenisului de camp in mod organizat poate face bine copilului in mai multe moduri. Copilul poate dobandi si perfectiona aptitudini, precum cea de a lucra cu alti copii si cu antrenorii si de a lua parte la competitii intr-un mediu sigur. Ei invata valoarea antrenamentelor si a provocarii unei competitii. Si, mai ales, tenisul ofera oportuntati naturale si amuzante de a face exercitii fizice, in mod regulat.

 

Ce trebuie sa stie parintii inainte sa isi aduca copilul la tenis?

Ionut Jianu: Practicarea sportului de catre copii este necesara pentru ca favorizeaza constructia osoasa, permite o buna dezvoltare a inimii, plamanilor si muschilor. Pe langa toate acestea, tenisul ii va solicita prichindelului tau foarte multa concentrare si atentie, iar daca acest sport se potriveste temperamentului lui, alegerea e ca si facuta. Tenisul favorizeaza supletea si coordonarea miscarilor, fiind un sport individual care dezvolta simtul tactic si solidaritatea. Aptitudinile pe care tenisul le dezvolta sunt nenumarate: viteza, forta, rezistenta, in toate formele ei de manifestare (viteza de reactie, executie, repetitie), capacitatea de orientare in spatiu si timp, capacitatea de reactie, de percepere a ritmului, de echilibru etc.

Calitatile motrice si capacitatile coordonative se dezvolta diferit, fiind in stransa legatura cu etapele de crestere si dezvoltare ale organismului. Astfel, incepand cu varsta de 3-4 ani, pana la aproximativ 12 ani se poate actiona, cu succes, asupra dezvoltarii capacitatilor coordonative si a vitezei.

Aceasta este perioada de varsta in care, prin jocuri de miscare, prin diferite forme de mers si alergare, aruncare – prindere, copilul incepe sa-si dea seama de dimensiunile propriului corp, sa se orienteze in spatiu, sa capete si sa-si mentina echilibrul.

 

 

In paralel cu dezvoltarea vitezei si a indemanarii, prin jocurile si exercitiile practicate, se vor dezvolta si calitatile de forta si rezistenta. Este, insa, perioada de varsta la care nu se actioneaza specific pentru dezvoltarea fortei sau rezistentei.

La aceasta varsta frageda, orice joc de miscare, care presupune alergare, va dezvolta copilului si rezistenta; orice saritura, aruncare sau manuire a unui obiect va dezvolta si forta.

Parintii ar trebui sa stie ca prin sport se realizeaza si protectia oaselor. Exercitiul fizic regulat permite reducerea absorbtiei osoase si, astfel, intarzie aparitia sau complicarea osteoporozei.

 

Unde se desfasoara cursurile de tenis?

Ionut Jianu: Cursurile / antrenamentele se desfasoara in incinta CS Olimpia Bucuresti din Calea Vitan.

 

 

Terenurile sunt acoperite? Cursurile se tin si iarna?

Ionut Jianu: Baza sportiva detine 5 terenuri de zgura si o sala cu teren de tenis, fitness, piscina, masaj, sauna. Vara, antrenamentele se desfasoara in aer liber, iarna, se desfasoara in sala si/sau in balon incalzit.

 

Cum se desfasoara un curs de tenis? Individual, in grup? Cat costa? Din cati copii sunt formate grupele?

Ionut Jianu: Antrenamentele se desfasoara in grupe de 4-6 copii la nivel de initiere sau in grupe de 2-4 copii de nivel mediu avansat, cu diferite programe si ore de individualizare. Costurile abonamentelor sunt diferite, in functie de nivelul de pregatire al copilului si in functie de numarul de antrenamente saptamanale pentru care se opteaza.

 

Antrenati copii si pentru a face performanta in tenis?

Ionut Jianu: Premisa atunci cand un copil se indreapta spre tenisul de camp este de a-l pregati pentru performanta. Cu toate acestea, exista o multime de factori care concura la atingerea performantei in tenis: dorinta celui care practica acest sport, inclinatiile native pe care le are copilul, starea de sanatate, situatia financiara a familiei din care face parte, stiut fiind faptul ca tenisul la nivel de mare performanta este unul din sporturile care implica un efort financiar considerabil.

 

Ce presupune performanta in tenis?

Odata ajuns pe drumul pregatirii pentru marea performanta, e bine de stiut ca sportivul trebuie sa dea dovada de multa seriozitate si perseverenta, numarul antrenamentelor creste fata de nivelul de initiere sau fata de nivelul mediu-avansat, sportivul are nevoie de sedinte de pregatire fizica specifica tenisului de camp si participa la competitiile organizate sub egida Federatiei Romane de Tenis (FRT) sau a Federatiei Internationale de Tenis (ITF).

 

 

Daca te-am convins ca acest sport are reale beneficii pentru sanatate, sambata 26 mai, ora 11.00, iti poti inscrie copilul la tenis de camp. Primii 5 copii inscrisi vor beneficia de o sedinta gratuita de tenis. Pentru detalii, contacteaza-l pe antrenorul Ionut Jianu (0740.18.31.74, ionut.jianu@tenisdecamp.net, www.tenisdecamp.net)

 

 Text: Ana Nicolescu

Foto: sursa

Video: sursa

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.