Terapia cu delfini, o speranta pentru copiii cu autism


Am aflat de la sotul meu ca are o cunostinta a carei fetita a fost diagnosticata cu autism. Andreea are 13 ani si, timp de 4 ani, a urmat terapia cu delfini. Pentru a afla mai multe despre autism, am stat de vorba cu Dr. Monica Safer, medic primar neuropsihiatrie infantila, doctor in stiinte medicale, in cadrul Spitalului clinic de urgenta pentru copii dr. Victor Gomoiu. Despre terapia cu delfini ne vorbeste Medana Pisleaga, iar experienta unui parinte cu un copil autist, ne-o impartaseste tatal Andreei, George Teglas.


Ce este autismul?

Dr. Monica Safer: Autismul infantil este afectiunea psihica caracterizata prin afectarea capacitatii de relationare sociala, comunicare devianta si pattern-uri de comportament stereotipe, fiind cunoscuta si ca tulburare pervasiva de dezvoltare, termen introdus in literatura de specialitate relativ recent. Termenul pervaziv subliniaza caracterul invadant al bolii asupra psihicului copilului, cu afectarea comportamentului, limbajului, jocului si relatiilor sociale.

 

Cum se manifesta?

Dr. Monica Safer: Simptomul central consta in inabilitatea de a initia si dezvolta relatii sociale, cu deteriorarea calitativa in interactiunea sociala, lipsa interesului si emotiilor, incapacitatea de a folosi limbajul in comunicare, comportamente stereotipe, repetitive. Limbajul este insuficient dezvoltat, sarac, repetitiv, jocul imitativ. Copilul nu se uita in ochii parintilor sau ai persoanelor cunoscute, are un limbaj sarac si atunci cand isi doreste ceva, isi ia parintele de mina si il duce acolo unde doreste.

 

Care sunt semnalele de alarma pentru un parinte?

Dr. Monica Safer: Manifestarile copilului cu tulburare de spectru autist (TSA) apar precoce, uneori sugarul fiind foarte cuminte, nu-si solicita parintii sau se joaca singur mult timp fara a-si deranja parintii, sugerand timpuriu o lipsa in comunicare. Am putea spune ca, in jurul varstei de 9 luni, putem sa evidentiem primele simptome in atitudinea sugarului: nu-si priveste parintii, nu le zambeste, limbajul este intarziat. Copilul este indiferent daca mama intra sau iese din camera, nu-si exprima emotiile, sentimentele, dorintele, nu-si doreste sa fie mangaiat si, ceea ce este foarte sugestiv, nu stabilesc contactul vizual cu mama. Aceste manifestari sunt mai evidente in jurul varstei de 3 ani, iar mamele apeleaza la specialist cand esueaza in a stabili o relatie de apropiere cu propriul copil, cand nu reusec sa comunice emotional si constata ca propriul copil nu raspunde la dragostea sa si nici macar nu-i acorda cea mai mica atentie. Copilul autist este distant, rece, indiferent, cu comportamente emotionale mecanice. Este momentul cand o mama devine aproape disperata si, de obicei, apeleaza direct la medicul specialist.

 

Care sunt cauzele autismului? Ce favorizeaza aparitia lui?

Dr. Monica Safer: Cauzele reale ale autismului infantil nu se cunosc. Au fost emise teorii privitoare la etiologia acestei tulburari, teorii care incearca doar sa explice cauza acestei boli: teorii psihosociale – deficit innascut al contactului afectiv, teorii biologice: conditii care afecteaza sistemul nervos central din care cauza autismul este asociat frecvent cu intarzierea mentala sau epilepsia, teorii genetice cu multiple subteorii legate de tipul de genitori, teorii neuroanatomice care descriu afectarea unor arii cerebrale, sustinute de studii de neuroimagerie complexa, teorii neuropsihologice mult dezvoltate si acceptate in ultima perioada. Au fost emise teorii neurochimice si imunologice, ipotezepsihofarmacologice care au dus la folosirea medicatiei in autismul infantil. In prezent, se considera ca tulburarea de spectru autist este consecinta combinatiei dintre componenta genetica – biopchimica – si reducerea mecanismelor de epurare a mercurului, o consecinta a cresterii poluarii in mediu ( teoria toxicologica). In concluzie, se considera ca tulburarea de spectru autist este data de modificari la nivelul creierului, modificari ale retelei neuronale, expunere prenatala la unii factori nocivi ( virali). Cauzele genetice sunt cele mai determinante, boala se manifesta din cauza modificarilor din genomul uman.

 

Ce terapii specifice sunt recomandate copiilor cu autism?

Dr. Monica Safer: Se folosesc metode bazate pe terapie comportamentala: ABA (Applied Behavioral Analysis), TEACCH (Treatment and Education of Autistic and Related Communication-handicaped children), PECS ( Picture Exchange Communication- systems).

 

De la ce varsta este recomandat sa se inceapa terapiile?

Dr. Monica Safer: Orice terapie trebuie inceputa cat mai precoce, imediat ce apar suspiciuni si se stabileste un diagonistic de catre un medic specialist.

 

Cat de vizibile pot fi rezultatele? In cat timp?

Dr. Monica Safer: Este greu de spus. Autismul infantil fiind o tulburare ce persista toata viata, terapiile au rolul de invatare, de reducere a unor comportamente nedoride si dezvoltarea comportamentelor dorite.

 

Ce ar trebui sa faca un parinte care descopera ca are un copil care prezinta simptome de autism? Dr. Monica Safer: Primul lucru este sa discute cu un specialist. O prima consultatie nu trebuie sa ne aduca si un diagnostic, fiind recomandata o observare indelungata a copilului, uneori pana chiar la 6 luni.

 

Cat de dificil este pentru parinte sa comunice cu un copil autist?

Dr. Monica Safer: Este foarte dificil pana cand parintele reuseste sa accepte starea copiului, dupa care uneori parintii reusesc sa devina chiar cei mai buni coterapeuti. Am vazut, de multe ori, astfel de parinti care, cred ca sunt mult mai buni decat mine sau alti specialisti. Ei, parintii, reusesc sa descoperte metode noi de comunicare cu astfel de copii, sa se bucure de fiecare mic progres si chiar sa intre in lumea lor. Am vazut astfel de parinti si am un respect deosebit pentru ei .

 

Am inteles ca este recomandat ca unul dintre parinti sa stea acasa cu copilul. Nu exista centre pentru supravegherea, sustinerea, tratarea etc a copiilor autistic?

Dr. Monica Safer: Nu recomand acest lucru decat doar daca parintele doreste. De cele mai multe ori, asa cum am spus, parintii devin foarte buni coterapeuti, vin cu idei noi si pot continua lucrul la domiciliu, cand, langa copil, nu este un specialist. Exista centre de recuperare in cadrul Centrelor de sanatate mintala, arondate la populatie, fara o specificatie referitoare la autism. Exista asociatii sau fundatii care se ocupa de astfel de copii, dar nu pot cuprinde decat un numar mic de pacienti. Eu lucrez la un asfel de compartiment aflat in cadrul spitalului clinic de copii Victor Gomoiu, dar care, din nefericire, desi avea o adresabilitate buna, a fost ciuntit continuu si mutilat ca structura si functionalitate (fosta sectie de recuperare neuropsihomotorie din str. Rodul pamintului)

 

Cate cazuri de autism sunt in Romania?

Dr. Monica Safer: Studiile internationale din 2005 arata o prevalenta de 60/10000. In Romania, se apeciaza a fi aproximativ 30 000 de copii cu autism, fara sa existe studii temeinice in acest sens.

 

Ce au mai bun copiii cu autism fata de cei care nu sufera de aceasta maladie?

Dr. Monica Safer: Inocenta, incapacitatea de a face ceva rau si frumusetea fizica aproape constanta la acesti copii.

 

Delfino-terapia. Unde, cum, rezultate, cat costa?

Tatal Andreei mi-a recomandat site-ul unui centru din Antalya, unde se practica delfino-terapia. Am fost placut surpinsa ca au toate informatiile traduse si in limba romana si chiar exista o persoana de contact pentru Romania. Si mai mare mi-a fost surprinderea cand Medana Pisleaga mi-a spus ca nu este angajata Centrului, ci mama unei fetite cu Sindrom Down care a facut aceasta terapie timp de 4 ani consecutiv. A devenit persoana de contact a Centrului de terapie din dorinta unei mai bune comunicari si informari intre cele doua parti, romane si turce, considerand ca ar putea fi de folos si altor parinti in depasirea temerilor legate de aceasta terapie.

 

Ce inseamna terapia cu delfini?

Medana Pisleaga: Delfinii au fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri cu gratia, inteligenta si zambetul lor permanent. Terapia cu delfini face parte dintr-o ramura noua a medicinei moderne, numita si terapia cu animale si a aparut ca un rezultat al cercetarilor indelungate in gasirea unor solutii la probleme medicale greu tratabile, dovedindu-se o metoda de terapie cu influente atat pe plan fizic, cat si mental.

 

De cand se practica?

Medana Pisleaga: Terapia cu delfini a fost initiata de catre dr. Betsy Smith inca de la inceputul anilor ‘70, in incercarea sa de a-si ajuta fratele, un copil cu dizabilitati. Cativa ani mai tarziu, dr. Nathanson a pus bazele primului centru de delfino-terapie in Florida, SUA. Acesta a studiat, in prima faza, efectele interactiunii copiilor cu Sindrom Down cu delfinii. In urma rezultatelor extraordinare, in anii urmatori, mai multe centre de terapie s-au deschis in intreaga lume.

 

Ce afectiuni trateaza/amelioreaza?

Medana Pisleaga: Delfino-terapia nu este un leac sau un miracol, dar poate ajuta la ameliorarea conditiei pacientului, la atenuarea unor simptome asociate, consolidand totodata procesul de vindecare. Poate fi de un real ajutor in tratarea tulburarilor neurologice, autism, Sindrom Down, retard psiho-motor, ADHD, ameliorarea durerii provocate de leziuni la nivelul coloanei, paralizie cerebrala, depresie si multe alte afectiuni. Mai multe despre acestea pe www.delfin-terapie.ro

 

Cum ajuta la tratarea autismului?

Medana Pisleaga: Cei care sustin terapia cu delfini si studiile de specialitate atribuie puteri speciale sonarului cu ajutorul caruia delfinul scaneaza apa din jurul sau. De aceea, se spune ca delfinii pot simti zonele cu probleme din corpul uman si ii motiveaza pe copii sa foloseasca aceste parti.

Dupa o jumatate de ora de inot cu delfinii, interesul si curiozitatea copilului pentru tot ce-l inconjoara creste semnificativ. Pacientul reuseste sa interactioneze mai bine cu alte persoane. Ca o consecinta, se constata imbunatatirea capacitatii de invatare a copiilor care beneficiaza de logopedie sau alte forme de psiho-terapie. Un copil cu autism care a beneficiat si de alte terapii specifice timp de un an de zile, a scapat complet de simptomatologia caracteristica autismului, astfel ca, la revenirea pentru o noua sesiune de delfino-terapie nu mai prezenta niciun astfel de simptom. In acest caz, s-a observat o schimbare de atitudine si de perceptie de sine si a mediului inconjurator.

 

Unde se desfasoara sedintele de terapie cu delfini?

Medana Pisleaga: Sedintele de terapie cu delfini se desfasoara intr-un bazin deschis, in Turcia, Antalya. Centrul de terapie se numeste Antalya Soulscience School.

 

Cum se desfasoara concert o sedinta pentru autism?

Medana Pisleaga: In fiecare dimineata, copilul cu nevoi speciale intra in apa si inoata alaturi de delfini timp de 30 de minute. Copilul sta in contact direct cu delfinul, il imbratiseaza, il mangaie. Delfinul canta si-l ajuta pe copil sa innoate, acesta tinandu-se doar de aripioara dorsala a delfinului. Incet, copilul incepe sa aiba incredere in delfin. O senzatie unica, de liniste si armonie, care nu poate fi regasita in nicio alta circumstanta. Toate aceste exercitii sunt atent supravegheate de Dr. Murat Kemaloglu, de un dresor de delfini, precum si de un profesor de sport specializat in terapia copiilor cu nevoi speciale.

 

Care este limita inferioara de varsta? Dar cea superioara?

Medana Pisleaga: Limita inferioara de varsta este impusa de toleranta copilului la contactul cu apa rece de 20-22grade Celsius a bazinului. Daca pacientul va purta un costum de neopren pe masura lui, temperatura apei nu-l va deranja foarte tare. Limita superioara de varsta nu exista.

 

Parintii pot intra in apa cu copilul si cu delfinii? Sau accesul le este permis doar instructorilor?

Medana Pisleaga: Parintii nu pot insoti copilul in bazin decat in cazuri de anxietate extrema. In schimb, ei pot asista de pe marginea bazinului. Fiecare pacient va avea terapeut personal, care se va stradui sa construiasca o relatie cu copilul pana la finalul sesiunii de terapie. Doar in ultima zi de terapie este permis accesul parintilor in bazin pentru cateva minute.

 

Ce pregatire au instructorii?

Medana Pisleaga: Terapeutii sunt profesori de sport specializati in terapia copiilor cu nevoi speciale. Ei personalizeaza programele in functie de nevoile copiilor.

 

Care este cazul care v-a impresionat cel mai mult pana acum?

Medana Pisleaga: Am intalnit in urma cu doi ani o familie din Germania, parinti a doua fete “purtatoare“ a unei degenerescente a sistemului nervos. Fetele s-au nascut perfect sanatoase, primele manifestari ale bolii au avut loc cand cea mare avea 5 ani si de atunci totul s-a transformat intr-un cosmar pentru ei. Rezultatul analizelor genetice a aratat ca amandoua erau purtatoare a acestei disfunctii neuronale .O disfunctie genetica foarte rara si foarte grava, pentru care nu exista tratament si a carui speranta de viata este undeva la 12-14 ani. Ele aveau 16, respectiv 18 ani, iar parintii duceau o lupta fara masura cu boala lor, cu carucioarele cu rotile, cu greutatea, cu varsta, cu viata, in general. Nu o sa-i uit niciodata. Pentru mine raman niste eroi.

 

Cate sedinte cuprinde o sesiune de terapie cu delfini? Cat costa o sesiune?

Medana Pisleaga: O sesiune cuprinde intre 4 si 10 sedinte, pretul fiind stabilit in functie de numarul de sedinte ales. Este o terapie costisitoare, daca alegeti intre una si patru sedinte, pretul va fi de 425 euro/zi(sedinta). De la cinci sedinte in sus, pretul va fi de 375 euro/zi(sedinta).

 

Cate sesiuni sunt recomandate intr-un an?

Medana Pisleaga: Recomandarea este ca pentru prima data sa se faca 10 sedinte. Mai multe recomandari in acest sens va poate oferi Dr. Murat Kemaloglu,cel care conduce centrul de terapie din Antalya, insa dupa ce va avea informatii despre fiecare caz in parte.

 

 

Ce schimbari se vad la copii dupa o sesiune de terapie?

Medana Pisleaga: Intalnirea cu delfinii are ca rezultat un raspuns emotional profund si declanseaza eliberarea unor sentimente si emotii puternice. Se crede ca pacientii care au beneficiat de terapia cu delfini sunt mai receptivi la orice alt tip de tratament. Deoarece se joaca intr-un mediu placut, devin motivati pentru a finaliza sarcini, prin urmare vor acorda o atentie mai mare altor activitati terapeutice.

 

 

Rezultatele analizelor de sange studiate inainte si dupa terapie arata ca exista o crestere a nivelului hormonal, al endorfinelor, enzimelor si a celulelor T. Delfinii au un sonar natural, acesta emite ultrasunete, prin care delfinul localizeaza lucruri şi comunica, acest proces se numeşte ecolocatia. Sunetele emise de delfini sunt atat de intense ca acestea pot provoca “cavitatie”. Pot produce gauri in structura moleculara a fluidelor si tesuturilor moi. Frecventele ultrasunetelor produse de delfini pot avea un efect profund asupra creierului uman, modificand activitatea undelor cerebrale. Rezultatele testelor EEG efectuate pe oameni au demonstrat asta.

 

 

S-a remarcat si faptul ca, dupa terapia cu delfini, ambele parti ale creierului intra in sincronizare, ceea ce inseamna ca exista o comunicare mult mai buna intre emisfera stanga si cea dreapta a creierului, ceea ce va duce la o constientizarea sporita si la o imbunatatire a capacitatii de invatare.

 

Rezultate observate: manifestari emotionale puternice, imbunatatirea comunicarii, atentie sporita, cresterea increderii si a stimei de sine, achizitii motorii, o mai buna coordonare, sistem imunitar imbunatatit, contact vizual, permiterea atingerii. Mai multe pe www.delfin-terapie.ro

 

Experienta unui tata cu copil autist

 

Cum ati descoperit ca fata dvs. are autism, in ce imprejurari? 

George Teglas: Nu era atenta, nu iti fixa privirea, nu raspundea cand o strigai pe nume. Ea s-a nascut cu parapareza spastica si a facut chinetoterapie intensiva pana la 6 ani. In jurul varstei de 2 ani, a inceput sa piarda din vocabular cuvinte si se indrepte spre o forma de alalie. In plus, erau multe lucruri pe care nu le facea in parc la fel ca ceilalti copii.

 

La ce varsta a fost diagnosticata cu autism?

George Teglas: La varsta de 6 ani a fost, in sfarsit diagnosticata, cu certitudine, de Dr. Iuliana Dobrescu. Pana atunci, toti doctorii la care am fost, si crede-ma ca am fost la multi, ziceau ca o sa-si revina. Dar parca are ceva tente de autism si intarziere in vorbire. O doctora a zis ca e retarda, alta ca e putin autista si, uite asa, pana la 6 ani, numai incertitudini.

 

Cum ati aflat de terapia cu delfini?

George Teglas: Un coleg de birou a vazut un reportaj pe Discovery Chanel, l-a inregistrat pe video si asa am luat legatura cu rusii din Crimeea. Am trimis tot dosarul tradus pentru evaluare, dupa care a venit, in cele din urma, raspunsul ca nu e un caz foarte grav, asa ca se poate trata si in Turcia.

 

Ce eforturi ati facut pentru a merge la terapia cu delfini – preturile sunt foarte mari?

George Teglas: Pe atunci, firmele de outdoor erau in plina expansiune si cum eu lucram cu ei, ma sponsorizau care cum puteau, ba cu o masina imprumut, ba unii chiar au decontat benzina, altii cazarea, dar intotdeauna am avut banii de terapie, cu mici exceptii cand, cate o firma sponsoriza o sedinta de terapie sau doua.

 

Ce progrese ati remarcat in urma terapiei?    

George Teglas: Majore si constant. Pronunta corect vocalele apoi consoanele, apoi cuvinte si uite asa, pana cand a ajuns sa comunice telepatic cu delfinii in apa.

 

Cati ani la rand ati fost la terapie

George Teglas:  4 ani consecutiv

De ce nu mai mergeti?

 

George Teglas: Criza, lipsa de sponzori, vremuri grele!

 

Va ganditi sa incercati o noua terapie

George Teglas: Da. Terapia cu dans, am auzit si de ceva cu oxigerarepe la Constanta, dar nu au raspuns la telefon. Fiica mea a facut si karate cu un amic, am fost si la calarie la Corbeanca, dar si acolo a stabilit o legatura telepatica cu calul si cand ea nu avea chef, nici calul nu se misca din loc.

 

 

Iata un material video cu Andreea in cadrul unei sedinte de delfino-terapie, filmat de tatal ei.

 

 

Text: Ana Nicolesc

Consultant: Dr. Monica Safer

Medic primar neuropsihiatrie infantila, doctor in stiinte medicale

Spitalul clinic de copii Victor Gomoiu; tel.: 021 323 22 30
Spitalul Sanador ambulator; tel.: 021 96 99
Centrul medical Medsana Cotroceni si Primaverii; tel.: 021 96 07
Centrul medical Hillmi; tel.: 031 91 02
 Centrul medical Anima; tel.: 0219838

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. […] găsi aici un interviu interesant realizat cu dna Medana Pisleaga, cea care se ocupă de relația pacienților […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.