Ma tot intreaba prieteni dragi, dar si oameni necunoscuti, cel mai adesea proaspeti parinti, ce carti de parenting recomand. Inainte de a citi orice carte, manual, blog, le recomand sa aiba rabdare cu ei, sa fie ingaduitori, sa nu se creada Supermani, sa ceara ajutor, sa nu se epuizeze, sa aiba incredere in instinct. Sa se uite la copilul lor cu multa curiozitate, iubire, empatie si sa fie convinsi ca pentru cei mici parintii sunt centrul Universului. Cartile si cursurile de parenting ajuta la cizelare, insa baza relatiei mama-copil se cladeste, in primul rand pe iubire, pe lipsa unor asteptari nerealiste si pe faptul ca este o noua etapa in viata, o etapa care ne ajuta sa ne descoperim pe noi insine si sa crestem frumos impreuna cu copiii nostri. Cum sa le oferim iubire copiilor nostri putem stii doar din instinctul nostru de parinte, nu ne invata nicio carte. In carti putem gasi informatii utile despre etape de dezvoltare ale copiilor, despre cum evolueaza nevoile lor pe grupe de varste, cum se dezvolta creierul in primii ani de viata, despre cum sa ne conectam cu ei, despre cum sa ii hranim. Iata asadar, ce am citit eu si mi-a placut cel mai mult.
1. Pe primul, mai presus decat primul loc :), este Mindfulness pentru parinti de Jon si Myla Kabat Zinn. Este o carte pe care o tot citesc de cateva luni si nu vreau sa o termin, o savurez litera cu litera si o citesc cu pixul si cu caietul alaturi. Este despre cum sa traim in momentul prezent, despre conectare, compasiune, empatie, meditatie, autocompasiune, depre tehnici de comunicare si de relationare. Este o carte plina de exemple, o carte care iti arata cum sa construiesti o relatie pe viata cu copilul tau, nu iti ofera o reteta despre cum sa iti impui vointa si puterea acum si aici.
2. Lacrimi si crize de furie Aletha Solter. Cand ai copil mic si pare ca plange toata ziua si mai ales toata noaptea, este mai mult decat esential sa vezi plansul ca pe un mecanism de vindecare. Autoarea explica cum lacrimile contin hormonul stresului si atunci cand plangem, ne eliberam de stres. Este o cartea numai buna sa o citeasca si tatii pentru ca mai ales lor li s-a transmis in copilarie ca baietii nu plang. Aletha ne arata cum sa ramanem conectati cu copilul cand plange sau are crize de fruie si ce este, de fapt, in spatele lor.
3. Crescandu-l pe Cain de Michael Thomson (o carte extrem de bine tradusa de Laura Frunza). Cartea se adreseaza, in principal, parintilor de baieti, insa pentru mine a fost extrem de utila pentru ca am inteles ce este in spatele anumitor comportamente ale sotului meu. Am inteles de ce multi barbati sunt analfabeti emotional si cand si cum isi pierd baietii capacitatea de a se accepta pe ei insisi. Mesajul cartii este ca in fiecarebaiat agresiv exista durere si dezamagire.
4. Conceptul continuum de Jean Liedloff, a fost denumita cartea care ar putea salva lumea. Autoarea a trait intr-un trib izolat timp de doi ani si jumatate si a incercat sa transpuna in carte motivul unei vieti idilice, fara certuri, fara presiune, in care copiii iau parte la toate activitatile parintilor, sunt purtati mereu, dorm impreuna cu parintii, sunt implicati in actiunile comunitatii si au o copilarie care le ofera un atasament securizat pe intreaga viata.
5. Valtoarea Mintii de Dr. Daniel Siegel. Este o carte despre mult temuta adolescenta, despre cum sa privim aceasta perioada ca pe o epoca de aur. Gasesti informatii despre creier, despre relatii si parti dedicate practicii. Este o carte atat pentru adolescenti, cat si pentru adulti. Este despre a ne intelege propria copilarie, despre a ne identifica ranile de atunci si despre tipurile de atasament.
6. Primeste iubirea pe care o doresti de Harville Hendrix este un ghid necesar tuturor cuplurilor (chiar daca partenerii nu sunt inca parinti). Autorul vorbeste despre tehnica de relationare IMAGO, ce ne ajuta sa vedem cum ranile din copilarie ne influenteaza casnicia si cum le putem vindeca impreuna cu partenerul de viata. Dupa ce veti citi cartea, veti vedea critica din alt punct de vedere.
7. Daruieste iubirea care vindeca de Harville Hendrix si Hellen LaKelly Hunt este un ghid din care aflam ca lipsurile noastre ca parinti provin din relatii defectuoase cu parintii, din propria copilarie. Astfel, daca nu identificam ranile pe care le-am avut in copilarie, tindem sa le perpetuam la generatiile urmatoare.
8. Parenting neconditionat, de Alfie Kohn. Mie mi s-a parut putin utopic ce sustine Alfie, insa, in esenta, este de retinut ca el nu este de acord cu pedepsele si cu recompensele la copii pentru ca acestea sunt motivatii extrinseci, nu intrinseci. Si desigur, pledeaza pentru iubire neconditionata si pentru a pune in balanta daca vrem sa fim parinti sefi sau parinti empatici.
9. Ghidul pentru alaptare de Dr. Jack Newman, ofera informatii practice despre alaptare, dar si solutii pentru problemele obisnuite care apar pe parcursul alaptarii. Din cuprins: cum sa pozitionezi corect copilul la san, ce poti face cand copilul refuza sanul, cum sa te asiguri ca bebelusul primeste suficient lapte, alaptarea unui copil care are colici, alaptarea nou-nascutilor sau cu nevoi speciale.
10. Solutii blande pentru somnul linistit al copiilor de Sarah Ockwell-Smith, explica de ce este o asteptare mult prea mare din partea parintilor ca bebelusii sa doarma legat o noapte intreaga. Mie cel mai mult mi-a placut cum a povestit despre evolutia somnului de-a lungul timpului in functie de nevoile societatii.
Cam acestea sunt cele 10 carti care mi-au placut mie cel mai mult si din care am aflat informatii care m-au pus pe ganduri si mi-au schimbat perspectiva asupra plansului sau a somnului, asupra relatiei de cuplu si a relatiei cu copiii mei.
CONCURS: Cu siguranta sunt si alte carti pe care voi le aveti pe lista si mi-ar placea tare mult sa imi povestiti aici, pe blog, despre ele. Astept, cu drag, recomandarile voastre de carte pana la data de 14 august. Cel mai frumos argument va castiga un tricou cu un mesaj tare frumos si cartea Valtoarea mintii de Dr. Daniel Siegel, din partea prietenilor mei de la Editura Herald. Ei desfasoara in perioada august-noiembrie campania „Te asteptam in librarie!” . „Citeste sanatos! Terapie prin lectura intensiva” este indemnul celei de a VII-a editii a campaniei, care isi propune anul acesta sa fie un sprijin si un context cultural prietenos pentru a redescoperi cititul si mersul in librarie ca metoda alternativa de imbunatatire a vietii cotidiene.
Castigatoarea concursului este Sabina. Felicitari si va multumesc tuturor pentru participare. Sabina, te rog sa imi trimiti datele tale (nume complet, adresa de livrare si numar de telefon) pe adresa ana.nicolescu@mamicaurbana.ro, pentru a intra in posesia premiului.
Text: Ana Nicolescu
16 comentarii
Vreau, ba nu, IMI TREBUIE urgent cartea Valtoarea mintii, cadou, imprumut, orice. Tricoul il poti face cadou altcuiva, dar cartea imi trebuie, trebuie, trebuie. Daniel Siegel rulz, argumente aici:
http://mmmmmmmara.blogspot.ro/2015/07/soldati-maini-parentaj-si-prieteni.html
@everybody else: in caz ca nu castig cartea, ma insriu prima pe lista de imprumut dupa ce o cititi voi, da?
Tiiii, ce argument frumos am bagat, hai ca merit. 🙂
Hai ca te pricepi la negociere, Mara :))))
Mami, tati, ma auziti? Este o carte scisa de Jaques Salome.
O carte care ne spune inca o data ca trebuie sa ne ascultam copiii.
Cei de la editura Herald au scos multe carti interesante pentru parinti. Mie imi place mult “Liber sa inveti” de Peter Gray pe care o citesc acum.
Lawrence Cohen – Retete de jocuri
Importanta iubirii a lui Sue Gerhardt e o carte interesanta despre dezvoltarea cerebrala a copilului in contextul ingrijirii afectuoase in primii ani de viata. Creierul copilului tau-Daniel Siegel sau Parentaj inteligent si sensibil a lui Daniel Siegel sunt de asemenea foarte bine scrise!
Am mare nevoie de o carte buna buna care sa-mi ocupe orele petrecute lunar in metrou, catre si dinspre serviciu. Acum citesc “Minciuni pe canapea”, imi place sa fiu in mintea psihoterapeutilor 🙂 Dar cel mai mult imi place printre gandurile mele iar Daniel Siegel se pricepe de minune sa ma poarte acolo si sa mi le echilibreze.
Buna ziua,sugestia mea este :Cum sa cresti copii fericiti,de Rudolf Dreikurs.Pentru a fi un bun parinte ,pe langa instinct ai nevoie si de cateva minime cunostinte pedagogice si nu doar.Ambientul format pentru micut,tacticile folosite spre a-l face sa inteleaga ca vrei tot ce e mai bun pt el fara a-l face sa se inchida in sinea lui caracterizeaza un parinte responsabil.O relatie deschisa si cat se poate de sincera cu micutul tau te poate ajuta sa il scapi de multe din problemele adolescentei.Un bun parinte este un parinte informat,iar aceasta carte poate fi inceputul.
Buna, desi nu sunt inca mamica, va recomand sa cititi alaturi de cei mici “101 povesti vindecatoare pentru copii si adolescenti” ed Trei. Este o carte care subliniaza rolul benefic al povestilor in viata copiilor/tinerilor. Prin povesti puteti sa intrati in lumea copiilor si sa le puneti intr-o alta lumina frica de necunoscut, de ce este important sa imparta jucariile cu alti copii cat si cum se pot adapta la stimuli externi.
Pentru ca iubesc cărțile, pentru că această carte ar fi cel mai minunat dar de ziua mea, pentru că abia aștept să o parcurg și să împărtățșesc celor din preajma mea experiențele trăite. Gând luminos!
Multumim de recomandari:)
Wawww…e primul concurs pe care il castig in viata mea!
Stiam eu ca “Importanta iubirii” imi va aduce multe lucruri frumoase in viata, iar acesta este unul din ele. Multumesc mult!
multumesc pentru lista de carti
nu auzisem pana acum de ele… ma apuc de citit 🙂
[…] Top 10 carti de parenting […]
[…] când sunt mamă, am citit tone de cărți de parenting. Am făcut aici un top. Am participat și am promovat conferințe cu speakeri străini: Michael Thomson, Aletha […]