„Un viitor fara pata!”

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Cancer au lansat cea de-a doua editie a campaniei „Un viitor fara pata”, un demers de educare si informare cu privire la prevenirea melanomului. Campania, care isi propune o mai buna intelegere si constientizare a pericolelor cancerului de piele, este realizata cu sprijinul companiilor  Bristol-Myers Squibb,  Roche si  Centrul de Oncologie Neolife.

Campania porneste si in acest an ca raspuns la situatia statistica ingrijoratoare din Romania ce indica necesitatea programelor de preventie si educatie cu privire la melanom. Principalul obiectiv al campaniei este cresterea ratei de diagnosticare precoce a melanomului malign in randul populatiei din Romania. Astfel, pe durata verii, campania va cuprinde activitati menite sa faciliteze accesul la educatie privind melanomul. In plus, site-ul www.info-melanom.ro este o resursa constanta de informare pe care populatia o poate accesa.

Datele oficiale privind incidenta melanomului malign arata ca, in lipsa unor programe ample si constante de educare pentru preventie, incepand de la cele mai mici varste, precum si in randul tinerilor si adultilor, incidenta melanomului malign creste. Vrem sa ne adresam in special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom. In perioada iulie – septembrie vom organiza actiuni speciale in cadrul evenimentelor sportive care se vor desfasura in aer liber in Bucuresti, dar si sesiuni de testare in tara, prin care vom incerca sa ii invatam pe tineri sa recunoasca din timp semnele melanomului si sa mearga la medic”, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Este foarte important sa acordam preventiei atentia cuvenita. Trebuie sa transmitem romanilor un mesaj corect cu privire la  riscurile pe care le pot evita prin adoptarea unui comportament preventiv fata de expunerea la soare, dar si un mesaj medicilor de familie care trebuie sa explice importanta preventiei.  O boala descoperita in stadiu incipient ofera sanse mult mai mari de vindecare a pacientilor si, totodata, implica si costuri mai mici. Facilitarea accesului la informatii, sustinerea comportamentului preventiv si programele nationale de educatie sunt importante pentru a tine sub control cresterea incidentei melanomului malign. De aceea, ne bucuram sa sprijinim initiative foarte utile, precum campania Un viitor fara pata”, a adaugat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alin Iulian Tucmeanu.

Incidenta melanomului creste intr-un ritm accelerat in segmentul de populatie 25-39, adica exact acei oameni aflati in plina crestere  profesionala si individuala. Ca sa ne luptam cu cresterea  incidentei melanomului, este foarte important sa ne axam pe preventie. Melanomul  este cea mai agresiva forma de cancer cutanat, dar si cea mai usor de depistat si cu sanse mari de vindecare. Incurajarea autoexaminarii alunitelor, facilitarea accesului la informatii despre prevenirea melanomului malign – cea mai simpla si la indemana metoda de preventie, precum si explicarea consecintelor neglijarii semnalelor de alarma – toate acestea sunt foarte importante pentru  a incetini ritmul de crestere a incidentei melanomului malign”, a afirmat Adriana Melnic, Director Executiv al Societatii Romane de Cancer.   

Potrivit datelor oficiale, incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani in Europa. Melanomul avansat este afectiunea maligna cu rata cea mai rapida de crestere la barbati, iar la femei este pe locul doi in aceasta privinta. Cea mai importanta metoda de preventie este controlul si analiza periodica a alunitelor cu ajutorul dermatoscopului.

Incidenta melanomului malign variaza in Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an in tarile mediteraneene la 12-20/100000 pe an in tarile nordice si este in continua crestere. In Romania, incidenta a crescut in ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in 2012, in Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de ingrijoratoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticati mor anual (364 de decese in 2012 – 189 barbati si 175 femei).

Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedand in primul an de la diagnostic. Conform statisticilor, rata de supravietuire pentru acesti pacienti este de numai 6 pana la 9 luni.

Daca in anul 2008, in regiunea de Nord– Vest a Romaniei  erau diagnosticati cu melanom 142 pacienti, in anul 2010, numarul cazurilor noi a crescut la 160, confirmand astfel rata rapida de crestere a cazurilor nou diagnosticate.

Melanomul este cea mai periculoasa forma de cancer cutanat, iar in stadiile avansate este o boala agresiva si fatala. 75% dintre persoanele afectate de melanom metastatic isi pierd viata in primul an de diagnostic. Rata de supravietuire pentru acesti pacienti este de numai 6 pana la 9 luni.

Daca este descoperit precoce si tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat in 98% din cazuri.

Alatura-te campaniei „Un viitor fara pata”!

Comunicat de presa

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.