Tocmai ce l-am ascultat azi toată ziua pe Dr. John Demartini într-un eveniment cu 1350 de persoane organizată de Urania Cremene. Conferința s-a numit Inimă de Leu și a oferit inspirație pentru a crește copii independenți, cu voință puternică în acord cu valorile proprii, care vor face mâine o lume mai bună. Despre Urania am mai scris aici.
Deși a avut o copilărie în care profesorii nu îi dădeau prea multe șanse să exceleze la învățătură, mama lui Demartini i-a arătat puterea iubirii necondiționate. La 17 ani când s-a aflat la un pas de moarte, John și-a activat imaginea misiunii sale, aceea de a fi profesor și speaker în fața a 1 milion de oameni. După ce a picat examenul de intrare la facultate, el a început să învețe câte 30 de cuvinte noi pe zi ca să ajungă mai aproape de îndeplinirea misiunii sale.
Contează să ai un vis. Și așa am început să excelez, spune Demartini.
Fiecare persoană trăiește după un set de principii care sunt unice. Acestea sunt la fel de unice ca amprenta digitală. Dacă nu îți umpli ziua cu lucruri care te inspiră, în conformitate cu valorile tale, te deprimi și te deturnezi de la misiunea ta în viață. Fiecare are ceva ce este spontan inspirat să facă. Inclusiv copiii. Valorile se schimbă cu vârsta pe măsură ce evoluăm.
Ierarhia valorilor dictează destinul tău
Oamenii pot excela dacă au un scop (lucrul cel mai plin de inspirație pe care îl avem cu toții). Așa se simt împliniți. Capacitatea de lider apare dacă suntem conduși de valorile noastre.
Ce se întâmplă cu copiii dacă își descoperă pasiunea de mici și sunt susținuți în a și-o urma? Excelează în acel domeniu în viață. Când copiii își dau seama că ce învață la școală nu e în acord cu pasiunile lor, se blochează și nu mai alocă energie materiei respective. De aceea este indicat să cunoaștem pasiunile fiecărui copil pentru a vorbi pe limba valorilor lui.
Renunțați la valorile voastre care nu sunt în top
Setați-vă 3 valori și investiți aici energia. Focusați-vă pe valorile care vă hrănesc și vă ridică în ochii voștri. Dacă veți fi atenți, veți vedea că tot ce există în jurul vostru este în favoarea îndeplinirii valorilor voastre, chiar dacă uneori nu pare așa. Crizele au scopul de a genera rezolvări inovative și implicit creștere. Cei care trăiesc cu valorile și pasiunile lor cele mai înalte nu se opresc atunci când au o provocare, o criză sau o problemă. Ei știu că asta duce la creștere. Cei care nu își cunosc valorile și pasiunile fug de provocări de teama de a nu suferi.
Atunci când stabiliți un scop care are legătură cu valorile voastre cele mai înalte, vă activați creierul pentru a produce rezultate în acea direcție
Dacă ne stabilim un scop care să ne inspire, nu mai trăim după mentalitatea de turmă, a robului și a stăpânului. Pe măsură ce ne ocupăm de propriul destin, ni se accelerează ritmul schimbărilor tocmai pentru a fi condus către îndeplinirea misiunilor noastre pe acest pământ. Industria farmaceutică propune medicamente când suntem deprimați și demotivați pentru că susține că echilibrul chimic e dezechilibrat. De fapt dezechilibrat este sistemul de valori. Dacă suntem în echilibru cu valorile noastre, atunci creierul eliberează endorfine în organism, răspunzătoare de buna dispoziție și de entuziasm.
Nu poți trăi după valorile altora
Te minimalizezi pe tine și îți pierzi din vedere scopul în viață când încerci să satisfaci valorile altora. Când te compari cu ceilalți, te subordonezi lumii și îi dai putere asupra ta. Când te compari cu alții e greu să onorezi propriile valori. În momentul în care te prețuiești tu pe tine și cei din jur te prețuiesc și începi să emani magnetism.
Invidia este ignoranță. Imitarea e sinucidere.
Curajul nu este despre a lua decizia să sari din copac. Curajul este despre a vedea în ce măsură poți să fii tu însuți.
Cum determinăm valorile?
- Spațiul. Observă care sunt lucrurile cu care îți umpli spațiul în care trăiești: laptop, jucării etc. Acestea sunt lucrurile pe care le prețuiești și care sunt în acord cu valorile tale. Răspundeți-vă la întrebarea: care e primul lucru pe care l-aș înșfăca dacă ar lua casa foc?
- Timp. Care sunt cele 3 lucruri cu care vă ocupați timpul cel mai mult și care vă aduc bucurie și împlinire?
- Energia. Pune energie în proiectele care sunt în concordanță cu valorile tale cele mai înalte. Dacă nu îți place să faci curățenie, angajează pe cineva.
- Banii. Pe ce vă cheltuiți banii arată ce e important pentru voi în viață și ce apreciați.
- Organizare. Ce vă incită să fiți cel mai ordonat? În ce aveți cea mai bună organizare?
- Comunicați cu ceilalți ținând cont de valorile celor cu care vorbiți. Nu decideți că valorile voastre sunt mai bune doar pentru că cel cu care vorbiți e doar un copil. Copiii vor să fie iubiți pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac sau pentru ceea ce vrei să crezi că sunt.
- Cum v-ați dori să fiți in viața voastră? (inspirațională și puternică, de ex)
- Capacitatea de a vizualiza cum mi-ar plăcea să fie viața mea. Caută imagini, printează-le și vizualizează-te acolo. Motivația este inspirația intrinsecă.
- Ce îți spui în dialogul tău interior. Ceva despre viața ta care nu se clatină în bătaia vântului.
- Dialog cu cei din jur. Ce vorbești cel mai des cu cei din jur?
- Ce vă inspiră cel mai mult? Ce vă provoacă lacrimi de inspirație?
- Scop în viață. Care e misiunea ta, care e visul tău, unde vrei să strălucești?
- Despre ce vă place să citiți, să vă documentați, să aflați? La ce cărți vă duceți frecvent când mergeți la bibliotecă?
Copiii sunt mici genii
Fiecare copil adoră să învețe. Niciun copil nu e leneș, doar că există copii cărora li se cere să facă lucruri în dezacord cu valorile și pasiunile lor, nu o pot face și asftfel sunt etichetați ca leneși. Întrebați-vă copilul: Ce îți place să faci cel mai mult din lume? Ce ai face o zi întreagă fără să te plictisești? Ideal ar fi ca ai noștri copii să conducă în propria viață, nu să urmeze. Mergeți și vorbiți cu profesorii: Haideți să lucrăm împreună pentru ca al meu copil să înflorească?
Copiii nu ne aparțin. Eu nu vin LA noi, ei vin PRIN noi. Ei au venit la noi ca să îi ajutăm să își îndeplinească visul.
Copiii trebuie să știe că părinții îi vor iubi indiferent de ce se va întâmpla în viața lor și ce alegeri vor face. Eu și tata te vom iubi indiferent de ce se va întâmpla.
Aflați care sunt valorile fiecărui membru al familiei și în ce fel valorile soțului vă ajută să vă îndepliniți valorile proprii și invers. Apoi faceți legătura dintre aceste valori. Trebuie să înțelegeți ce îi interesează pe membrii familiei și cum vă puteți sprijini unul pe altul. Nimeni nu e interesat să vă îndeplinească valorile. Ceilalți sunt motivați să își îndeplinească propriile valori. Dacă valorile voastre îl ajută să își îndeplinească propriile valori, atunci vor sta lângă voi și veți construi o viață împreună.
Valorile umane sunt fundamentale oricărei interacțiuni umane
Să iubești pe cineva nu înseamnă să te agăți de el, ci să îl faci să trăiască după valorile lui. Suntem biologic programați să fim apreciați pentru cine suntem nu pentru ceea ce facem. Dacă doar criticați și judecați, celălalt va merge acolo de unde obține apreciere și e lăsat să trăiască conform valorilor proprii.
Nu puteți să aveți o viață inspirată dacă faceți acțiuni disperate, acțiuni care nu vă plac și vă consumă timp și energie. Externalizați. Opriți-vă din a face lucruri care nu vă plac. Dacă nu puneți ordine în viață, veți trăi în dezordine și mediocritate.
Exercițiu
Faceți o listă cu persoanele pe care le admirați cel mai mul în viață, cu mentorii voștri, cu ghizii, cu trainerii care vă inspiră, cu oamenii cu care vreți să fiți la fel. Observați ce au ei și vouă vă lipsește. Veți ajunge la concluzia că NIMIC nu vă lipsește. Doar că nu v-ați onorat suficient. Dați-vă permisiunea să faceți o diferență pe acest pământ. Faceți ceea ce iubiți, iar ceea ce faceți vă va iubi. Îmaginați-vă că sunteți pe patul de moarte și puneți-vă întrebarea: Am făcut tot ce aș fi putut să fac cu darurile cu care m-am născut?
Text: Ana Nicolescu
7 comentarii
Iti multumesc pentru articol. Mă bucur ca ai fost. Chiar il voi salva pentru a face din cand in cand exercitiul si pentru a-mi raspunde la intrebari. Da, si eu credeam ca e bine sa externalizezi, dar nu sunt foarte convinsa de asta. Eu sunt genul care trebuie sa faca tot si nu se plange neaparat. Bine, uneori ma plang ca nu am timp, dar pur si simplu nu pot renunta la lucruri pe care le consider normale, gen sa fac eu curat la mine in casa, sau de mancare. Cred ca sunt old school si vreau sa am cate un pic din fiecare. Uite, mie imi place meseria mea la nebunie, dar chiar si asa, tot ajung epuizata uneori si pe alocuri ma enervez pe situatie.
Wow, ce frumos ai sintetizat evenimentul! Iar informațiile sunt fara pret! Multumesc <3
Cu mare drag. Să fie cu folos!
Foarte bine sintetizat informatia, eu am fost la eveniment insa am fost prea impresionata sa ascult si nu prea mi-am facut notite. Noroc cu articolul tau ! Multumim !
Minunat articolul, am participat și eu și am fost foarte incantata! Am venit din Germania pentru acest eveniment
Mulțumesc. Wow, te admir, tocmai din Germania!
Da, Urania este mentorul meu de suflet, și pe Dr Demartini îl admir foarte mult, am și eu un blog, http://www.armoniesiechilibru.com care s-a “născut in urma programului Uraniei! Mult succes in tot ceea ce faceți!