În ultimul timp îmi dau seama că setarea unui scop și a unei strategii pentru îndeplinirea scopului sunt cheia de succes atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Aș mai putea adăuga organizarea riguroasă și ambiția de a mă ține de planul setat. Să vă dau un exemplu. Context: lucrez cel puțin 9 ore pe zi. După muncă mă ocup de copii, de trebuile casnice. Înainte de muncă, la fel. Scop: să am mai mult timp pentru mine, pentru meditație, pentru yoga, sală și citit, într-un cuvânt, să am un timp pentru mine zilnic ca să îmi încarc bateriile și să pornesc cu sacul plin de energie, bucurie, conectare, echilibru, aliniere la cine sunt eu. Inamicii: timpul și banii. Cum nu externalizez serviciile de curățenie sau de gătit (pentru că anul acesta strategia financiară este pe acumulare, nu pe cheltuială), timpul care îmi rămâne doar pentru mine este dimineața, de la 6 la 7. Ca să fiu pe deplin încărcată, mi-ar trebui veo două ore, dar la 5 ochii se încăpățânează să mai stea puțin în vis.
Astăzi stăm de vorbă cu două mame blogger prietene cu organizare casei, respectiv cu strstegiile financiare. Elena Santos este mamă a 3 copii, fost manager de hotel și pasionată de organizarea casei. Scrie pe blogul Acasă cu mami. Aflăm de la ea metode de a ne organiza casa eficient pentru a ne fi mai ușor să facem curățenie, să păstrăm ordinea și, implicit, să câștigăm timp. Și cred că acest lucru este posibil pentru că de 2 ani când mi-am konmarizat șifonierul, am făcut în el ordine de 3 ori. Mai mult de atât nu a mai fost nevoie. Iar eu am câștigat timp.
Putem spune că dacă știm cum să ne organizăm casa, avem mai mult timp liber?
Elena Santos: Da. Am observat asta din experiență proprie. Mult timp casa noastră a fost un haos oarecum organizat, am fost extrem de obosită și nu înțelegeam ce se întâmplă. Cu toata curățenia, ordinea și activitățile de casă și familie, la finalul zilei eram și obosită și casa vraiște. Mă simteam vinovată și neputincioasă. Am studiat diverse metode, inclusiv KonMarie, minimalismul realist și nu extrem, frugalitatea și disciplina. Nu mi se potrivesc toate. Însă de la fiecare am învățat câte ceva. Mi-am creat propriul sistem.
Cum ai ajuns tu să ai o casă organizată și un cămin fericit? Vine din adn-ul tău treaba cu organizarea sau a venit ca urmare a unei nevoi?
Elena Santos: Mi-am creat un sistem și o rutină care mă ajută să fiu mai eficientă. Planificarea și respectarea ei, atât cât se poate, este soluția mea pentru a reuși să am căsuța ordonată, curată, să am timp pentru mine și familie și, mai nou, de business.
Da, vine din adn organizarea casei. Bunica, de mici copii, ne-a învățat unele tehnici, mai mult sau mai puțin ne obliga să menținem curățenia decât să muncim inutil și mi-a ramas în suflet faptul că ne implica pe toți, fiecare cu partea sa, fiecare cu atribuțiile sale. Tehnica asta o aplic și eu astăzi și funcționează.
De unde îți vine inspirația pentru organizarea casei?
Elena Santos: Inspirația mea… bunica, mama și doctor YouTube! Să dezvolt un pic printr-o povestioară. În vremea copilăriei au fost momente în care primeam mustrări când alergam prin casă ca nebunii și ne băteam cu perne sau umblam la camerele de oaspeți fie de la mama, fie de la bunica. Casa bunicilor, unde am avut fericirea să cresc, este stil vagon, iar primele camere de la intrare (“casa noua de la drum” cum zicea bunica) erau cele destinate musafirilor. Erau cele mai frumoase, mai curate și organizate camere. Adoram să stau acolo și furam cheia de unde o punea bunica și mă puneam în mijlocul patului visând la o casa mare și organizată. Dorință îndeplinită. Încă mai am de organizat pentru a avea o casă perfecta pentru noi, dar am în minte și fericirea copiilor. NU mi-am dorit o casă muzeu sau tinuță sub cheie, ci o casă veselă, dar organizată cu lucruri puse la locul lor atunci când trebuie. Youtube mi-a largit aria de cercetare și am descoperit că organizatoarele și etichetarea sunt un must pentru fiecare casa.
Marie Kondo spune că viața începe abia după ce ți-ai făcut ordine în șifonier. Ca să extrapolăm, am putea spune că viața începe după ce ți-ai organizat casa?
Elena Santos: Da, da, da, da, da. Organizarea este definitorie în armonia vieții de familie sau separat ca persoană. Într-un cămin, oricât am dori noi să spunem că există parteneriat în orice fel de activitate, toți ne raportăm la femeie privind curățenia, organizarea, gatitul, spălatul, copiii etc. Dacă femeia e fericită și mulțumită, totul în casă merge strună.
Dau exemplul meu: seara, după cină, toți spălăm bucataria și strângem de prin casă, așa, ca un joc, iar dimineața, imediat ce ne trezim ne facem patul. Așa, relaxată, mă duc să pregătesc micul dejun într-o bucătarie curată și organizată, iar seara când ajung în dormitor la fel mă simt de relaxată când patul e frumos aranjat. Poate că îmi păcălesc creierul să se detensioneze de taskurile zilei, dar funcționează și eu dau randament fără panică de prea multe de facut și timp limitat.
N-am bani de dat pe coafor, manichiură și sală de sport
Ca femei, dar mai ales ca mame, avem tendința de multe ori să renunțăm la noi în favoarea copiilor: le cumpărăm haine de calitate, dar pe noi ne uităm, îi ducem la tot felul de locuri de joacă sau le cumpărăm jucării, dar noi nu am ieși la o sală de sport sau la un masaj de remodelare corporală. Dina Bento Țarălungă, mamă a doi copii, blogger la Mami pe tocuri și antreprenor, spune:
Când ești hotărât să faci ordine în viața ta financiară, la nivel de unu sau în cuplu, este foarte, dar foarte important să vezi exact care sunt prioritățile tale.
Dacă feminitatea este una dintre ele și ar trebui să fie, este obligatoriu să apară pe lista din buget
La formările pe care eu le țin, utilizez de multe ori exemplul cutiei de conserve. Fiecare vine cu experiențe, educație, cultură, personalitate bine înfipte într-o conservă și apoi, când e să creăm o relație, fiecare își pune cutia în mijloc cu scopul de a forma una, singură și puternică.
Cum spuneam, banii fac parte din această cutie. Precum și feminitatea.
Cum le împrietenim? Ne dorim să fim în pas cu moda sau doar elegante, să arătăm bine chiar și după 2 sau mai mulți copii, visăm la o poșetă sau la o pereche de pantofi cu toc din aceia cum poate doar vedetele poartă. Pe de altă parte, auzim mereu că nu sunt bani, nu ne ajung pentru rate, școala copilului trebuie plătită, unde te mai duci tu la coafor? Te mai duci?
Te duci, dacă atunci când voi doi sau tu cu tine însăți, după caz, v-ați pus conservele la bătaie și v-ați făcut un buget, în care coaforul sau manichiura apar ca prioritate.
Cu siguranță nu avem resurse cât să (ne) facem tot ce-am visa. Dar, dacă alegi să mergi la coafor pentru că asta e important pentru tine, atunci renunți la manichiură și pantofii cu toc din luna aceea. Dacă consideri că e mai important să mergi la masaj, renunți la coaforul din luna aceea, sau mergi doar pentru un tuns și salvezi niște bani.
Doua lucruri sunt esențiale pentru a îmbina resursele financiare cu feminitatea
- Să știu ce vreau ca să fiu frumoasă/ feminină/ să mă simt bine în pielea mea.
- Să bugetez corect această prioritate – cât vreau/ cât pot să cheltui lunar pentru mine: 50 lei – atunci, acești 50 lei merg pentru feminitatea mea sau îi strâng lună de lună și-mi cumpăr perechea de pantofi mult doriți.
Ne vedem pe 1 iunie la Cea mai Itsy Bitsy Zi Liberă Națională
Nu vrem să epuizăm toate punctele interesante de discuție în acest interviu pentru că vă invităm pe 1 iunie la Cea mai Itsy Bitsy Zi Liberă Națională, în parcul Al. Ioan Cuza la workshop-ul Cum îmi recâștig feminitatea după ce am născut? Vom vorbi despre cum ne facem loc în viața noastră? Cum ne includem și pe noi în planurile noastre? Cum câștigăm timp pentru a face ceea ce este util pentru feminitatea noastră, pentru a fi alinitate la adevărul nostru, pentru a fi în echilibru cu noi însăne. Vă așteptăm. Mai avem și alte surprize. Stay tuned.
Text: Ana Nicolescu
1 comentariu
Multumesc Ana.