Educatorii, învățătorii și profesorii sunt invitați la un workshop gratuit despre cum să implementeze legea antibullying în grădinițe și școli

conferință online antibullying

Dacă ar fi după mine, profesorilor și medicilor le-aș da cele mai mari salarii pentru că au cea mai mare responsabilitate pentru viețile altora pe care le pot salva și în mod cert le influențează. Aș acorda fonduri și burse pentru profesori ca ei să urmeze cursuri, specializări, upgradări la tehnologie și la noi metode de predare adaptate contextului și vârstelor copiilor, le-aș facilita accesul la tot ce au nevoie ca să se simtă bine în primul rând ca oameni, să se simtă că acolo este locul lor și să se simtă valorizați și respectați. Le-aș oferi cursuri de dezvoltare personală, de psihoterapie unde și dacă e cazul sau dorință, consiliere pe problemele dificile cu elevii sau cu părinții. Dar despre mindfulness pentru profesori vorbim în al articol.

Acum vreau să vă povestesc că există un loc unde cadrele didactice se pot informa despre normele de implementare ale legii anti bullying și se pot chiar forma, așa cum cere noua legislație, pe platforma www.educatiefarabullying.ro. Oamenii care lucrează de 3 ani la reglementarea problematicii bullying-ului în România vin acum în sprijinul cadrelor didactice prin video-conferința „Educație fără Bullying” și orice cadru didactic se poate înscrie gratuit să participe activ la conferință, pe www.educatiefarabullying.ro.

Conferința va avea loc online, sâmbătă 24 octombrie 2020, între 9:30 și 13:00. 

Participanții la video-conferința“Educație fără bullying” vor primi:

  • informații și răspunsuri personalizate la întrebările lor despre noile reglementări din legea educației și normele de prevenire a bullyingului în mediul educațional;
  • cum pot cadrele didactice să acționeze în prevenirea bullyingului și cum pot aplica corect instrumentele și noile norme metodologice de prevenire și combatere a bullyingului;
  • modul în care se poate identifica comportamentul de tip bullying în cadrul unităților de învățământ și ce se poate face eficient în cazul în care apar astfel de comportamente.
  • diplomă de participare
  • resurse practice de lucru la grupă/clasă pentru prevenirea bullyingului

Campania «Educație fără bullying în Sectorul 3, București» este organizată de Asociația Părinților Isteți în parteneriat cu Itsy Bitsy FM și Inspectoratul Școlar al Municipiului București și este finanțată de Primăria Sector 3 București cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

De când se aplică noua lege antibullying în școli?

Noua lege de prevenire a bullyingului, normele de implementare în instituțiile de învățământ, care se aplică începând cu acest an școlar, oferă soluții clare pentru ca mediul școlar, fie el fizic sau virtual, să fie sigur și plăcut atât pentru copii, cât și pentru profesori, pentru că numai într-un mediu plăcut și securizant învățarea are loc și copiii pot fi performanți. În societatea românească se știe încă prea puțin despre ce este și ce nu este bullyingul, ce consecințe grave poate avea asupra copiilor, cum se poate preveni bullyingul și care sunt adevăratele cauze ale acestuia. De asemenea, multe cadre didactice încă nu știu ce prevede noua lege și regulamentul școlii, precum și atribuțiile și componența comisiilor privind violența care trebuie să fie înnoite, iar școlile să aibă “toleranță zero la violență”.

conferință online antibullying

Bullying-ul influențează echilibrul emoțional al elevilor

Asociația Părinților Isteți militează de peste 3 ani pentru prevenirea și combaterea bullyigului, fiind co-inițiator al mișcării strategice naționale împreună cu Itsy Bitsy FM, fiind parte din echipa care a elaborat Normele metodologice de implementare a acestei noi legi și lucrează în continuare la ghidurile de implementare a acestor norme în toate instituțiile de educație preuniversitară din România.

Bullying-ul este una dintre cele mai mari provocări din mediul școlar și un factor important care influențează echilibrul emoțional al elevilor, cu un puternic impact asupra climatului școlar. De multe ori comportamentele de bullying apar încă din clasele primare, la început la un nivel subtil, crescând în intensitate cu timpul. În acest punct este deja dificil de intervenit și de schimbat rolurile însușite de elevi în dinamica de bullying. Cadrele didactice se pot simți lipsite de resurse atunci când se confruntă cu astfel de situații la clasă, iar părinții le cer soluții. Rolul nostru, al specialiștilor, este să venim în sprijinul cadrelor didactice cu resurse practice pe care le pot aplica la clasă, pentru a fi aliniate cu legea în vigoare, care cere astfel de formări profesionale tuturor cadrelor didactice.”, spune Adriana Mitu, psiholog Asociația Părinților Isteți.

Ce este bullying-ul conform legislației române ?

Conform Legii, „Violenţa psihologică-bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.”

La nivel european, România se situează pe locul 3 în ceea ce privește bullying-ul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.