Yoga pentru mame

Despre Veronica Constantinescu, ghidul meu în yoga, am mai povestit de-a lungul vremii aici și aici. În studioul ei din Batiște își pune în practică conceptul de Nirvana Yoga, cu multă perseverentă. Crede în misiunea ei, merge în fiecare an în India la un ashram și îmi place că devine flexibilă pe mentalitățile din România. O admir pentru răbdarea ei, pentru empatie și pentru că știe să respecte ritmul fiecărui om și să nu îi grăbească inițierea, vindecarea sau autocunoașterea. Veronica a pregătit pentru această toamnă un concept pentru mame. Așa că am luat-o la întrebări.

De multe ori, în parentingul marketizat, mamele se simt folosite fie pe post de consumatori, fie pe post de promotori înflăcărați pentru anumite concepte. Însă tu te-ai gândit să le scoți pe mame din rutină zilnică și să le oferi ceva doar pentru ele: timp de o săptămană, în fiecare dimineată, loc pe câte un covoraș de yoga. Cum ți-a venit această idee? 

Veronica Constantinescu: Ana, ce mă bucur că mi-ai scris. Nu am mai vorbit așa, în întrebări scrise, de anul trecut când m-ai vizitat la studio și ai practicat yoga alături de mine zi de zi.

Multe s-au schimbat în mine de atunci. Pe măsură ce avansez cu practică de yoga, pe măsură ce observ schimbările din mine, îmi doresc să împărtășesc Nirvana Yoga cu toată lumea. De la mămici, la freelanceri, la corporate, la artiști. Ca orice învățăcel, la început am fost super focusată pe a fi pe punctul de la i cu practica. În sensul că am vrut să fiu cât mai aproape de programul din India. Anul acesta am învățat despre flexibilitate și despre faptul că suntem diferiți, însă avem nevoie de aceleași unelte că să ajungem la echilibru.

Sinceră să fiu ideea mi-a venit cu tine în minte, tot vorbind despre viitoarele noastre colaborări, și am vrut să fac ceva pentru acele persoane care își doresc dezvoltare personală, însă din cauza programului nu pot nimeri niciodată la timp.

Ai adaptat în mod diferit programul tău de yoga special pentru mame sau este același că și pentru ceilalți paticipanti, doar că le rezervi timp și spațiu doar pentru ele? Grupă este formată doar din mame sau este o grupă mixtă. 

Veronica Constantinescu: Grupa de mame îmi doresc mult să fie grupă de mame. Ca orice proiect care este la început pot face doar ce ține de mine. Intenția este acolo, la Dumnezeu, munca din spate este aici, făcută de mine zilnic, acum totul rămâne pentru cine simte să vină. Rutina de yoga va fi adaptată la dinamica grupului.

Fiecare persoană va completa fișa de înregistrare, vom discuta ce vrem să obținem de la practică și apoi ne vom adapta în funcție de nevoile celor 6 mame.

Practica de yoga va evolua în fiecare zi, le voi susține și cu un curs scris pentru acasă, deoarece ar fi minunat să poate continua și în afară orelor de la studio, în funcție de programul lor.

Yoga este un stil de viață. Nu poți spune o să mă iubesc pe mine doar 5 zile, e suficient, sau relaxarea mea este importantă doar astazi. Să fii zen este o practică susținută, la fel cum te gândești la dietă zilnică sănătoasă, la fel cum faci plinul la mașină de fiecare dată ca să poate merge, la fel este și cu mintea și cu sufletul nostru. Nu te poți aștepta să faci o dată și să te țină tot anul.

Vero Yoga day-10

Căror tipuri de mame le este adresat cursul? Când știm și cum simțim chemarea către yoga? 

Veronica Constantinescu: Nirvana yoga este adresată tuturor mamelor. Multe persoane se așteaptă, poate, să simtă o chemare mistică extraordinară, cu vise și intuiții, însă pentru marea majoritate este vorba de dorința de a scăpa de stres, de tensiuni, nevoia de a-și organiza timpul mai bine, de a zâmbi mai mult, de a se simți mai relaxate, mai feminine, mai iubite.

Este foarte adevărat când se spune că nu ne putem aștepta ca altcineva să ne iubeasca înainte să o facem noi. Și cum ne iubim pe noi înșine? Păi, avem grijă de noi. Să mâncăm bine, să ne îmbrăcăm cu haine naturale, relaxate, să construim relații armonioase, iar toate acestea se pot realiza dacă există calm și dragoste în interior. Cum putem spera că putem oferi vreodată în exterior ceva mai mult decât este în interior?

Yoga unește, creează spațiu pentru conștientizare, pentru raționalitate, pentru armonie.

Ce vor face și ce vor afla mamele care vor participa la curs? Cu ce vor pleca ele mai bogate de la ține? 

Veronica Constantinescu: Mamele vor face mișcare fizică, dar nu fitness. Nu gândindu-se la lista de cumpărături, la ce vor găti la cină, la vacanță care nu mai vine o data sau care abia s-a încheiat. Nu. Vor face mișcare fizică conștientă, vor învăța să simtă senzațiile din corpul și din mintea lor.

Vom învăța exerciții dinamice, salutările soarelui (asane în flux), asane (posturi fixe cu nume de animale care imită natura, pe care le ținem cu respirație normală pentru un timp îndelungat), relaxare profundă, pranayama (tehnici de respirație) și meditație ghidată.

Vero Yoga day-2

Nirvana Yoga este un sistem bazat pe stimulare și relaxare. La fel ca și în viața de zi cu zi, muncim și ne relaxam corespunzător. Multă muncă, doar muncă creează aceleași dezechilibre pe care relaxarea continuă le are. Echilibrul dintre cele două este calea către o minte echilibrată și fericită.

Odată ce înțelegem cine se ascunde în interior, acest lucru nu mai poate fi reversibil. Odată ce auzim acele voci care ne limitează, care ne constrâng, care creează mediul propice pentru certuri, supărări, vom înțelege că ele sunt acolo independent de factorii externi. Vom putea trece mai departe de înțelegerea comună că exteriorul ne face rău și vom înțelege că exteriorul este o oglindă care ne ajută să constientizăm negativul din noi.

Mamele vor simți relaxare și acest gen de relaxare este unul care creează dorința de a continua cu practica, și în același timp, creează precendentul pentru a identifica neutru non-zenul. Este foarte prețios pentru suflet ceea ce se întâmplă în timpul practicii de yoga.

Când și unde se desfăsoară cursul? Cum se pot înscrie mamele care rezonează cu acest concept și cât costă? 

Veronica Constantinescu: Cursul se ține la Studio Nirvana din Strada Batiște. Ele se pot înscrie prin mail sau prin telefon. Cursul este de 200 RON. Pentru a rezerva un covoraș se plătește jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate în prima zi de curs.

Am văzut că la cursurile tale participă și bărbati. Te gândești să faci și o grupă de tați? 

Veronica Constantinescu: Hahaha. Ce idee minunată! Ana ești o sursă de inspirație. Desigur, doar am stabilit că #nirvanayogaestepentrutoti 🙂

Un îndemn pentru toate mamele  

Veronica Constantinescu: Nu uitați de voi. Nu ca mame, ci ca oameni, ca femei. Nu sunteți doar mame, sunteți și învățătoare, și soții, și fiice și călători spirituali. Sunteți complexe și aveți nevoie să vă susțineți mulți-lateral că să fiți cu adevărat fericite.

Text: Ana Nicolescu

Credit foto: Octavian Sbârnă, în cadrul Zilei Internaționale Yoga

(un eveniment yogacity.ro)

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Imi doresc mult sa fac yoga insa nu imi gasesc timp si pentru asta cand sunt acasa cu copilul. Cand doarme mai lucrez cate ceva,…. sper cand merge la gradinita sa pot sa ma alatur voua 🙂 Multumesc

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.