Zâna Măseluță, o inventăm sau nu în viața copiilor?

zana-maseluta

Totul a început când m-a întâmpinat veselă nevoie mare că și-a scos dintele… singură… cu creionul triunghiular maro. Efervescența Măriucăi la căderea primului dinte m-a copleșit după o zi de alergătură prin ploaie și vânt fără mașină. Așa că oricât de mult am vrut să o conțin în exuberanța ei, nu mi-a ieșit. Și eram conștientă de asta. Desigur că vinovăția era la cote maxime până ce mi-am amintit că sunt și eu om și nu e cazul să mă compar cu alte mame care se pregătesc din timp cu un întreg scenariu pentru întâmpinarea Zânei Măseluță. Mă bucur pentru ele că pot face asta, dar eu nu am fost pe fază, deși dintele i se mișca de câteva luni și era previzibil că urma să-i cadă.

Câte personaje imaginare aducem în viața copiilor?

Ea m-a așteptat cu dintele înfășurat într-un șervețel. A vrut să îl punem împreună în cutia rotundă de porțelan pe care și-o pregătise de anul trecut. Îi știa scopul de când a văzut-o. Imediat ce am scăpat de vinovăție, mi s-a înfiripat întrebarea: o activăm pe Zâna Măseluță în viața Măriucăi sau nu? Îi creăm încă un personaj îmaginar pe lângă propria ei Sofi și personajele imaginației colective: Moș Nicolae și Moș Crăciun, iepurele de Paște, vrăjitoarele din cărți, zânele…? Nu de alta dar mă gândeam doar la dezamăgirea pe care o va experiementa când va afla că nu există.

De ce să vină Zâna Măseluță?

Când au început să le cadă dinții colegilor ei de la grădiniță, acum un an, a început și ea să își miște cu mâna un dinte de sus ca să intre în rândul lumii, credeam eu. În interpretarea mea, ea voia să fie la fel cu ceilalți copii. Știrbă. Însă mi-a mărturisit într-o seară, înainte de culcare, cu vocea ei cea mai șoptită, că de fapt, ea vrea să îi cadă un dinte ca să vină și la ea Zâna Măseluță cu un ban de ciocolată.

Zâna Măseluță aduce ceva care strică dinții???

Pentru că mi se părea ironic ca Zâna Măseluță să aducă ceva ce strică dinții, am scos-o urgent din imaginar, activându-mi, vocea justițiară: zâna asta nu există, e doar o poveste inventată de părinți și ei le cumpără banii de ciocolată copiilor. Iar eu nu sunt de acord cu asta. Zdrag, fix în moalele capului. S-a culcat spășită și nu și-a mai clintit de atunci dintele. Am stat apoi să mă gândesc că totuși nu ciocolata le strică dinții, ci lipsa periajului corect și frecvent. Dar nu mai conta, o desființasem deja pe zână.

Câte generații, tot atâtea povești

Revenind la ziua cea mare, Măriuca i-a sunat pe toți membrii familiei să le dea vestea. De la fiecare a auzit câte o poveste diferită despre cum arunci dintele de lapte pe acoperiș și un șoarece îți aduce unul mai puternic, despre cum să arunce dintele că nu mai are ce face cu el, despre cum unele triburi își fac șiraguri din dinți și tot așa. Seara, am serbat căderea dintelui cu… tort de fructe de pădure. Ne-am spălat bine pe dinți după 😊.

Adevărata poveste a Zânei Măseluță

Apoi am văzut la Laura Frunză pe blog cartea Lunița, adevărata poveste a Zânei Măseluță, apărută la Cartemma și tradusă chiar de Laura. (Sunt așa de mândră că e tradusă de Laura de parcă aș fi tradus-o eu). Multe coincidențe la mijloc. Zâna Măseluță: nu e nevoie să detaliem și mai mult. Lunița: Măriuca e fascinată de lună. În serile de vară ieșim din casă și privim luna. De la 3 ani a început pasiunea asta. Șoricuț este ajutorul Luniței. Măriucăi i-am spus dinainte să se nască, Șoricica Chiț. Așa că nu aveam cum să nu citim cartea. Pe toată. Dintr-o suflare. Este o poveste despre curaj, încredere, vocație și acceptare. Lunița nu este mulțumită cu harurile ei și crede că ale altora sunt mai valoroase, că ceilalți fac lucruri mai pline de sens decât ea. Vă sună cunoscut?

Călătoria către haruri și magia din dinții de lapte ai copiilor

Așa că își pune intenția să fie curajoasă, deșteaptă și inimoasă. Ca și în realitate, Universul lucrează cu intenția Luniței și i-l scoate în cale pe Luca, un băiețel căruia îi e frică să îi cadă primul dinte. Harurile Luniței se activează și îi propune copilului un târg: dintele lui pentru o stea. Lunița adaugă dintele lui Luca în rețeta de praf magic, coase o stea, o acoperă cu miere ca să se lipească polenul auriu și praful magic și o ridică pe cer înainte de răsăritul soarelui. Ce primește băiatul sub pernă și cum descoperă magia făcută de Lunița, vă las pe voi să descoperiți. Vă mai spun doar că Luca a numit-o pe Lunița, Zâna Măseluță. Cât despre mica zână care atârnă pe cer stele presărate cu praf magic făcut din dinții de lapte ai copiilor, ei bine ea a descoperit că este deja curajoasă, deșteaptă și inimoasă, așa cum a fost întotdeauna. Doar că acum i s-a oferit contextul de a conștientiza darurile ei. Și asta mă face să mă gândesc la câte experiențe le refuzăm copiilor pentru că nouă ni se par ciudate, nefolositoare, puerile you name it și, de fapt, poate le refuzăm chiar accesul la propria cunoaștere, descoperire…

 

Am adus-o sau nu în casa noastră?

Pentru că mi-a plăcut foarte tare povestea, am decis să iau niște fetru mov și să fac o stea, cu un buzunar pentru bani.

Am croit modelul, am dus-o la croitorie la cusut cu ață sclipicioasă.

I-am scris o Măriucăi scrisoare din partea Zânei. Am presărat sclipici auriu și steluțe mov pe pragul ușii și în lift și m-am dus să o iau de la dansuri.

Bucurie mare, încântare, efervescență.

S-a prins din lift că a trecut Zâna pe la ea. În scrisoare, Zâna Măseluță i-a spus că ea există doar în povești și în imaginația copiilor și că ajutorul ei de nădejde în realitate este medicul stomatolog. A rugat-o să folosească banii primiți pentru stomatolog, periuță, pastă de dinți, ață dentară și apă de gură. Cam didactic, nu? 😊 Însă Măriuca a fost încântată să facă asta. Pfiu!

Ce surprize ne-a adus vizita la stomatolog?

Azi am mers la dentist să verificăm ce s-a mai întâmplat în ultimele 6 luni cu dinții și să ne facem toate trei (Măriuca, Julie și cu mine) periajul periodic. Spre marea mea mirare, Măriucăi i-au apărut 4 carii, dintre care una cam urâtă, tartru, un dinte care crește mult în spate și oblic, două măsele noi și încă două care stau să erupă. Se observă și un fren lingual scrut care o împiedică să mestece bine, să înghită corect și care poate cauza modificări ale mandibulei, ale mușcăturii și ale poziționării dinților definitivi. Look mama, I’m dancing.

Doamna dr Diauw ne-a explicat că în jurul vârstei de 6 ani apar carii pentru că dinții și măselele sunt împinse de noile măsele. Astfel spațiile dintre ele devin înguste și implicit mai greu de curățat. În plus, ele apar mai ales după vacanțele la bunici sau după perioadele mult prea permisive alimentar (sucuri acidulate, dulciuri) și neglijente din punctul de vedere al igienei dentare. Avertizarea este că la vârsta asta cariile avansează foarte rapid, fiind pericol chiar de extracția nervului. De aceea se recomandă control la 3 luni. Vom ține minte pe viitor. Iar de luni, începem distracția cu cariile.

Voi cum stați cu cariile și cu Zâna Măseluță?

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.