#SeptembrieFărăZahăr, alegerile bune vin din iubire de sine

alimentație-sănătoasă

Am așteptat luna asta țopăind mărunt pe vârfurile picioarelor ca să înceapă #SeptembrieFărărZahăr, campania de conștientizare, de sănătate, de mobilizare și de voință mult discutată în nișa de bloggeri părinți. Campania nu este afliliată niciunui brand și a pornit de la Flavia. Sigur că puteam să încep pe cont propriu și din august, dar mi-am găsit pretexte pentru a nu renunța la torturile aniversaților și la înghețatele de la Puro&Bio. Însă m-am pregătit psihic pentru această lună. Cea mai eficientă pregătire este faptul că știu cât de nociv este zahărul, știu că el crează dependență, este responsabil pentru obezitate și diabet și poate fi înlocuit cu ușurință cu variante sănătoase.

Ce înseamnă fără zahăr pentru mine?

  • Fără lingurițe de zahăr adăugate în ceai, cafea, limonadă, pandișpan etc.
  • O atenție mai mare la etichetele produselor pentru că unele dintre ele, la care nici nu ne așteptăm, conțin zahăr: ketchup, muștar, pâine, mezeluri, fructe deshidratate. Vă recomand să citiți articolele Andreei Carmen Radu despre etichete și ingredientele nocive.
  • Pentru ocaziile în care chiar nu se poate fără îndulcitor (limonadă cu ghimbir și mentă, de ex.), voi folosi, cu măsură, miere sau sirop de arțar.
  • Nu tind spre a exclude definitiv dulcele din viața mea, însă mă ambiționez să exclud definitiv zahărul. Și știu că se poate.

Când am mai renunțat la dulciuri și nu am murit?

V-am tot povestit în primăvară despre programul Revvolution în care, pe lângă antrenamentele fizice, am primit la pachet în fiecare lună un meniu personalizat de la nutriționist, pe baza analizelor medicale și a evaluării cu Tanita. Ei bine, acele meniuri nu aveau nimic dulce procesat în ele. La gustarea de dimineață aveam un fruct de sezon sau un iaurt cu fructe dezhidratate sau lapte de migdale cu chia și stafide. În mare, acesta era principiul. Nu erau pentru gustarea de seară. Am respectat cu strictețe principiul și:

  • Am slăbit 4 kg
  • Am redescoperit cât de dulce este o banană sau o smochină. Mi-am educat gustul. Am simțit cu adevărat gustul virgin al alimentelor
  • Prăjiturile de la cofetărie deveniseră grețos de dulci
  • Am început să simt gustul sintetic al potențiatorilor de aromă și să îl resping
  • Energia era și încă este la cote maxime
  • Am început să exclud cât de mult alimentele procesate. Aleg legume, fructe, carne, lactate și ouă direct de la producătorii locali, pe cât posibil. Încet-încet, la noi în frigider își fac loc doar alimente care nu sunt pre ambalate.

Am început să gătesc cu bucurie

A fost o vreme când alegeam foarte multe produse procesate pentru că le găteam rapid, mai ales pe cele semipreparate. Asta îmi asigura mai mult timp pentru mine și pentru soțul meu. Apoi s-a născut Măriuca și am început să mă documentez cu ce începe diversificarea. Documentându-mă, am  conștientientizat câte substanțe nocive mâncăm, unii fără să ne dăm seama, alții cu bună știință. Am ales atunci să gătesc cât mai sănătos. După ce s-a născut Julie, am fost copleșită de gătit. Ele mâncau într-un fel acasă în altul la creșă și la grădiniță, eu în alt fel, cu mai puțină carne, tatăl lor într-un fel mai tradiționalist.

Abia acum puțin timp, mi-am dat seama că mâncarea preparată cu dragoste și cu lumină, cu liniște în suflet, cu încredere și cu recunoștință este cea mai bună hrană pentru corpurile noastre și ne poate aduna pe toți patru seara la cină, în jurul farfuriilor aburinde, împărtășind fiecare ce a făcut peste zi. Atunci când gătesc, îmi pun intenția să fiu cât de mindful pot, să apreciez tot ce pun în mâncare, să zâmbesc, să nu fac mâncare din obligație, să fie ca o ceremonie pentru că acea supă ne va hrăni burțile și sufletele.

Dacă ți-ai iubi corpul, ai consuma zahăr și mâncare procesată?

Zău dacă nu mă bate gândul să pornesc campania #OctombrieCuCinăÎnFamilie sau #OctombrieCuMâncareGătităAcasă. Acum chiar cred că mâncarea gătită în casă poartă în ea energia femeii și poate vindeca frustrările de peste zi. Poate de aici vine zicala că dragostea trece prin stomac.

Iar când mă atrage ceva bun la gust, dar cu multe ingrediente nocive (E-uri, potențiatori de aromă, de culoare etc), mă gândesc la cât de multe face acest corp pentru mine și la faptul că îmi place să îl onorez, să îl apreciez și să îi ofer ce este cel mai bun.

Așadar, alegerile bune vin din iubire și stimă de sine. Spor la #SeptembrieFărăZahăr. Cine se încumetă? Flavia a creat pe Facebook un grup de suport plin cu informații și rețete de dulciuri pentru copii și adulți. Fără zahăr, desigur.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

6 comentarii

  1. M-am alăturat acestei provocări cu mult entuziasm. Înainte de a deveni mamă nu consumam zahăr. Culmea, sarcina și viața de părinte mi-au readus acest obicei. Dar, gata! Back to good habits!

  2. Așa este, când eliminăm alimentele cu aditivi, ne (re)educăm gusturile. Începem să le simțim din nou pe cele ale alimentelor naturale iar corpul respinge ce simte că nu-i priește (alimentele aditivate). Și se poate să alegem sănătos. Și să ne iubim corpul, pentru că doar unul avem.

  3. Daca la SeptembrieFaraZahar nu m-am alaturat, desi ca si tine am trecut pe la nutritionist si am redescoperit dulcele din fructe.. la octombrieCinainfamilie gatita ma bag, pt ca asa e la noi acasa si tare bine ma simt!
    Uneori ii multumesc de mii de ori lui Doamne Doamne pentru ca odata cu copilul, a adus in viata mea intelepciune in privinta multor prostii pe care le mancam fara sa stim.. am putea face schimb de retete rapide pt cand ajungem acasa obositi:) sigur, peste 2 luni ma realatur clasei muncitoare si voi gasi retete sigur!:)

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.