Mi-e dor sa evadez in carti

Am intrat intr-o dimineata ploioasa la Carturesti. Ajunsesem prea devreme la o intalnire si imi era atat de pofta sa miros o carte proaspat iesita de la tipar. Nu am stat sa analizez de unde pofta olfactiva. Poate de la ploaie, poate de la nostalgia vremurilor in care citeam cel putin o ora pe seara. Poate ca ochii mei nu mai vor monitor de laptop, de telefon, de kindle. Poate ca mainile mele vor sa simta foi aspre, groase, grele si urechile sa auda fosnetul paginilor. Poate ca vreau mai mult raw in viata mea si nu atata tehnologie. Poate mi se trage de la faptul ca incep sa ma descopar si sa constientizez, sa analizez prin filtrul propriu daca anumite alegeri sunt bune sau nu pentru mine. Nu stiu, cert e ca in dimineata aceea, mergand prin mall, eu simteam mirosul paginilor undeva in interior, intre baza nasului si cerul gurii. Si am intrat in librarie sa il simt fizic si pe nari, sa inchid ochii, sa zambesc involuntat si sa mi se umezeasca ochii.

Si asa am si facut. Asa s-a si intamplat. Am ales o carte la intamplare. Nu m-am uitat la titlu, insa m-am facut cat mai mica pe fotoliu, ca sa nu-mi profaneze nimeni senzatiile vazandu-ma. Am stat cu ochii inchisi si cu nasul lipit de foi si toate cartile citite pana la 36 de ani mi s-au plimbat prin fata ochilor, prin minte, prin corp. Mi-am adus aminte pasaje, citate, stari pe care Dragostea in vremea holerei mi le-au dat cand am citit-o in mansarda de la munte. Mi-am amintit cum am citit Panza de paianjen pe o plaja in Grecia. Am zambit intr-un fel complice la povestea Lolitei, citia intr-o vara uscata. Si m-am ridicat brusc, hotarata sa aplic terapia prin lectura intensiva. Si sa le fac pofta si altora sa mearga in librarii si sa citeasca acolo, sa fie ca atunci cand mergeam la biblioteca si era prea liniste, iar noi citeam De veghe in lanul cu secara, mancand zgomotos un mar crud. Eram adolescenta si era necesar sa ma fac remarcata intr-un fel si sa mentin pofta de chicoteli.

Foto: Pinterest

Mi-am amintit de dimineata ploioasa de aprilie cand am citit ca Editura Herald a demarat Campania Citeste sanatos. Terapie prin lectura intensiva care isi propune sa ne ajute sa redescoperim cititul si mersul in librarie ca metoda alternativa de imbunatatire a vietii cotidiene. Mai exact, este vorba despre sanatatea ta, iar sanatate inseamna o stare de bine, atat pentru corp, cat si pentru minte si suflet.

La fel ca medicamentele, cartile nu se administreaza la intamplare; de aceea, librarul iti va recomanda doar titlurile care iti pot fi de folos. Astfel, vei descoperi carti care te pot ajuta cu adevarat sa faci fata provocarilor de zi cu zi – intelectuale sau emotionale. Campania a inceput pe 1 august si dureaza pana la 1 noiembrie.

So keep calm and read a book!

Text: Ana Nicolescu

Foto deschidere: Pinterest

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.