Trăim viața la fel cum respirăm, fie superficial, fie adânc. Mare grijă la calitatea aerului și la calitatea actului de a respira – Interviu cu Dr. Florinela Stoianovici, medic homeopat

respirație

Dr. Florinela Stoianovici este medic homeopat și de 15 ani promovează și practică medicina holistică în România pentru că a ales să privească boala complex, ca suferință fizică, dar și sufletească. În interviul de azi înțelegem cât de importantă este respirația pentru sănătatea noastră fizică și energetică, atât la nivel medical, cât și spiritual și vedem ce se întâmplă cu plămânii noștri în situația în care sunt afectați de covid 19. La final, facem o paralelă între faptul că acest coronavirus atacă plămânii, iar noi, oamenii, am distrus plămânii planetei prin poluare și defrișare masivă.

Ce este respirația pentru organism, care e funcția ei?

Dr. Florinela Stoianovici: Respirația este funcția care asigură schimbul de aer între corp și mediul înconjurător și este o cale de acces pentru viață, care apare în primele secunde când ne naștem. Prima respirație, primul țipăt al nou-născutului, primul inspir odată cu prima gură de aer, un fel de bun venit pe Terra, așa cum este în egală măsură și ultima acțiune, atunci când ne dăm ultima suflare. Așadar, respirația în sine înseamnă viață!

 

În  medicină, respirația este procesul prin care oxigenul din aerul inspirat ajunge la nivel celular, iar dioxidul de carbon rezultat este eliminat prin expirație. Respirația este un proces prin care se generează energie. Fiziologic și biochimic se pot deosebi două tipuri de respirație:

  • respirația externă
  • respirația internă (sau celulară), care constă în o serie de procese biochimice la nivelul celulei (membrana internă a mitocondriei) în scopul eliberării de energie prin formarea moleculelor de adenzintrifosfat.

În câte feluri respirăm?

Dr. Florinela Stoianovici: De obicei respirăm superficial și asta indică, la nivel energetic, o frică sau o rezistență față de viață. Respirația superficială este justificată în momentele de criză, deci ocazional, doar că, din păcate, a devenit modul nostru permanent de a respira din cauză că nu îndrăznim să respirăm profund viața și cu emoțiile ei cu tot.

O respirație adâncă, adică ceea ce ar trebui să fie normalul, reprezintă abilitatea de a da viața și forță emoțiilor noastre, autenticitate și expresie de sine.

Așadar, putem să spunem că trăim viața la fel cum respirăm, fie superficial, fie adânc, iar la nivel spiritual, prin respirație, curge forța vitala din Univers prin noi și când întrerupem acest lucru, întrerupem Creația.

Ritmicitatea inspir („a lua”) și expir („a da”) trebuie să fie în armonie, în echilibru între mine și lumea exterioară și reprezintă calea mea de comunicare cu Universul și cu Planeta.

respriație

Mai există și respirația conștientă care este un proces ghidat, terapeutic, în care mintea și gândurile se liniștesc, energiile blocate în corp încep să se fluidizeze ducând cu ele reziduurile emoționale neconștientizate. Prin acest tip de respirație, putem să accesăm senzații fizice și emoții stocate de frică și astfel, să vindecăm traume și credințele limitative acumulate de-a lungul vieții.

Care sunt cauzele pentru care nu respirăm complet și care sunt consecințele?

Dr. Florinela Stoianovici: Fie că inconștient respirăm superficial, fie că avem motive cum sunt deviația de sept, senzația de sufocare, asfixia sau apneea de somn, acestea ne afectează profund oxigenarea celulară, mai ales la nivel cerebral, imunitatea și starea de sănătate. De exemplu, la copii, polipii nazali sunt cauza proastei oxigenări celulare cerebrale și au  impact asupra creșterii în greutate și a performanțelor intelectuale la școală.

La nivel energetic, dificultățile de respirație arată retragerea în sine și faptul că nu îndrăznim să ne ocupăm spațiul care ni se cuvine, că nu avem aspirații profunde și am creat obstacole care ne reflectă alegerile limitative și lipsa de încredere. De exemplu, apneea în somn este cauzată energetic de un sentiment de frică profundă neidentificată, drept urmare, încetăm să respirăm.

Cum sunt afectați plămânii de respirația insuficientă?

Dr. Florinela Stoianovici: Dacă respirația este insuficientă, sunt implicații până la nivel celular, iar plămânii își pierd treptat elasticitatea și devin rigizi, inflexibili, așa cum este și atitudinea noastră față de viață și capacitatea pulmonara scade cu timpul. De aceea este ok să mai lăsăm copiii mici să mai și plângă (să refuleze emoțiile) pentru a învăța să tragă cu putere aer în piept încă din copilărie.

Cât despre infecțiile cu covid 19, este de reținut că se poate ajunge, în complicații, la insuficiență respiratorie, care se manifestă prin acumularea de lichid în sacul de aer (alveolă) din plămâni și nu se mai poate elibera oxigen în sânge, drept urmare organele nu pot obține sânge bogat în oxigenul atât de necesar pentru a funcționa.

Ce ne puteți spune despre calitatea aerului pe care trebuie să-l respirăm?

Dr. Florinela Stoianovici: Dimineața respirăm cel mai curat aer, adică cu cele mai puține noxe, și este recomandat ca acum, mai ales în perioada de izolare, să purificăm aerul (există aparate) și să respirăm conștient prin diferite tehnici ghidate.

Ideal ar fi să alegem să locuim în zone nepoluate sau lângă spații verzi, dar, din păcate, poluarea aerului în marile orașe reprezintă un factor perturbator important asupra funcției respiratorii a plămânilor. Mai mult, particulele poluante devin purtătoare de microrganisme virale pe care le transporta și le mențin în atmosfera.

Numărul crescut de infectări cu covid 19 în marile orașe a fost corelat cu gradul crescut de poluare în acele zone industriale.

respirație

 

Așadar, mare grijă la calitatea aerului și la calitatea actului de a respira.

Ce reprezintă plămânii (energetic) și ce semnal de alarma trag când sunt afectați ?

Dr. Florinela Stoianovici: Afectarea plămânilor este legată de suferința și tristețea noastră umană și reprezintă nevoia spirituală să „oxigenăm” sentimentele, să le purificăm prin iubirea pe care o inhalăm din Univers, să ne împlinim sufletește.

Situația de față arată cum comunicarea cu exteriorul este întreruptă, filtrul fiind plămânul blocat energetic și fizic, deci este ceva, un mesaj, pe care nu-l ascultăm sau nu îl înțelegem.

Energetic și spiritual, lucrurile stau astfel. Ființa umană adună durere sufletească și tristețe la nivelul a două meridiane de acupunctură: meridianul intestinului gros (yang), legat de perechea sa (yin), adică meridianul plămânului. Energetic,  întâi este afectat yang-ul protector și apoi la final yin-ul, adică plămânul. Toate bolile acute sunt cauzate de o stare yin crescută și în medicină, vindecarea se face prin echilibrare yin-yang, deci putem să facem detoxifieri la nivelul colonului, de exemplu.

Lecția pe care o avem de învățat este să nu adunăm durere și tristețe, ci să exersăm detașarea.

Dacă este să extrapolăm la nivel global, acest virus care afectează plămânii este o oglindire a faptului că am distrus plămânii planetei și ea are nevoie să respire?

Dr. Florinela Stoianovici: Da, este un mesaj scurt și profund: ”Sunt tristă și am nevoie să respir. Voi cum respirați?”

respirație

Poluarea aerului în Europa și pe glob continuă să deterioreze sănătatea și mediul. Poluarea cu particule și poluarea cu ozon determină riscuri grave afectând calitatea vieții și reducând speranța de viață. Particulele sunt atât de mici încât nu numai că pătrund foarte adânc în plămânii noștri, ci ajung și în sânge, la fel ca oxigenul. Aceste particule pot să fie și purtătoare, adică suport pentru microorganisme virale contagioase generatoare de pandemii globale, cum este cea din această perioadă.

 

Text: Ana Nicolescu

Specialist: Dr. Florinela Stoianovici

Medic homeopat, medicină holistică

Foto: Pexels.com

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.