Exista iubire implinita? Daruieste iubirea care vindeca!

Pe la inceptul anului, Gaspar mi-a propus la terapie sa facem un exercitiu de imagologie ghidata pentru a ma intoarce in copilaria mea, cu scopul de a vedea ce e nerezolvat acolo si nu ma lasa sa am relatii sanatoase, optimiste si vesele cu unii oameni tare dragi si apropiati mie. Imi placea ideea de „aproape hipnoza” dar, in acelasi timp, imi era si teama. Insa curiozitatea si increderea in Gaspar au fost mult mai mari. Cand mi-a spus sa inchid ochii, m-am uitat in jurul meu ca si cum nu ar mai fi urmat sa ma intorc vreodata in cabinetul de terapie. I-am inchis. Apoi i-am deschis sa verific daca Gaspar era acolo. Desi il auzeam foarte bine si foarte aproape.

Pana la urma m-am lasat condusa in timp, in casa copilariei mele si am revazut toate momentele fericite. Am vazut Craciunul, m-am oglindit rotund in globul meu preferat mov, am simtit bucuria portocalelor zemoase si acrisoare, a ciocolatilor mici, chinezesti, invelite in poleiala aurie. M-am asezat sub brad si l-am privit de jos in sus, printre acele lui si am vazut bomboane si o lumina in varf.

Nu eram copil, eram Ana, femeia adulta, si ma intorceam acasa sa ii spun mamei ca m-am simtit mica si neagra atunci cand m-a certat la magazin de fata cu multa lume sau cand m-a criticat si m-a comparat la scoala in fata clasei, ca am simtit ca este aliatul tuturor impotriva mea, ca nu a putut fi vreodata prietena mea de pe o pozitie de autoritate, ca mi-ar fi placut sa aiba mai multa incredere in mine si sa-mi construiasca stima de sine astfel incat cand mi-a dat drumul din stransoare, la facultate, sa nu fiu un orb legat de maini si de picioare. Eram Ana, femeia adulta, care ii vorbea mamei cu curaj, cu compasiune, cu incredere in simturile ei. I-am spus ca o iert, ca o iubesc, ca sunt convinsa ca a facut ce a crezut ca e mai bine pentru mine, ca vreau sa incepem sa construim de acum incolo vindecand ranile din trecut.

Inainte sa-i spun tot ce aveam de spus mamei, Gaspar m-a invitat pe drumul de intoarcere, un drum pe care mi l-as fi dorit mai lung pentru a-mi pune in ordine gandurile, simturile, trairile, pentru ca ele sa se azese lin, firesc, acolo unde simt ele. Cand am deschis ochii, totul mi s-a parut mult mai luminos. Mi-am dat seama ca am in mine anumite emotii, senzatii, amintiri, pe care le uitasem si care m-ar fi ajutat sa fiu mult mai deshisa, mult mai ancorata in realitate, in prezent, mult mai increzatoare in mine. Traiam ceva atat de intens incat parca pluteam. Am plecat de la terapie cu sufletul luminos si liber, zglobiu, si, pe drum, mi-au atras atentia lucruri, oameni si situatii pe care altfel nu le-as fi observat si nu m-as fi bucurat de ele. O masina veche, rosie, cu vopseaua scarojita ducea un portbagaj plin cu crizanteme de toate culorile. Nuantele erau atat de intense incat simteam parfumul florilor si prospetimea sevei din tijele verzi care le sustineau semet. La radio a inceput Hotel California, una dintre melodiile pe care le ascultam impreuna cu Bogdan la inceputul relatiei noastre. Instantaneu, i-am simtit parfumul lui de atunci, imbratisarea lui ferma si sunetul pletelor lui blonde cand si le scutura sa-si prinda strans, extrem de strans, parul de rocker. Si m-am gandit ca acest IMAGO catre care Gaspar m-a dus, mi-a activat 3 centri, pe cel mental, printr-o vizualizare oarecum exacerbata, dar poate, pana la urma, fireasca a tot ceea ce ma inconjoara si a ceea ce am trait pana acum, centrul fizic (ii simteam puloverul de lana a lui Bodgan din excursia la Sinaia din 1996) si pe cel emotional, simtind o emotie intensa si pozitiva, o stare de exaltare, o lumina permanenta.

La sedintele care au urmat, am lucrat pe relatia cu tata, in acelasi mod si am scris pe o foaie experientele pozitive si negative din trecut, precum si ce emotii imi provocau acestea. Asa am reusit sa inteleg anumite situatii, alegeri, sa deschid ochii si sa vad ca ranile din copilaria mea pot afecta felul in care imi cresc eu fetele. Am inteles ca Bogdan poate sa ma ajute sa-mi vindec aceste rani si ca l-am ales pe el pentru ca inconstientul meu l-a asociat cu unul dintre parintii mei. Asa spun Harville Hendrix si Helen L. Hunt, creatorii teoriei IMAGO pentru cupluri si parinti.

DSC_0401

Am ales sa expun public o parte din ce mi s-a intamplat la terapie pentru a va da seama daca Hendrix si Hunt va pot fi de ajutor la conferinta din 23 si 24 mai 2015, cand vor sustine la Bucuresti doua ateliere dedicate intelegerii in profunzime a dinamicii dintre parteneri in relatia de cuplu si in relatia parinte-copil. Pe langa aceasta aprofundare a relatiilor familiale, Harville si Helen vor oferi instrumente simple, dar transformatoare, prin care partenerii cuplului vor ajunge de la conflict la conectare si vor invata sa ceara iubirea de care au nevoie si sa o ofere asa cum are nevoie celalalt. Iar parintii vor invata sa ofere copiilor ceea ce numim iubire vindecatoare atat pentru copii, cat si pentru ei insisi. Cele doua zile de conferinta abordeaza vindecarea ranilor din copilarie alaturi de partenerul de cuplu si invatarea unui nou mod profund si conectant de a oferi iubire copiilor, tinand cont de propriile dureri parentale provenite din perioada timpurie a vietii.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI

23 mai atelier I: IMAGO pentru cupluri – Primeste iubirea pe care o doresti

Te-ai intrebat vreodata de ce te lupti cu persoana iubita? Ai trait vreo asemanare intre ceea ce simti fata de partener si ceea ce ai simtit fata de parinti in copilarie? Sau ai obosit sa lupti zadarnic si acum vrei sa faci o schimbare? Atunci acest atelier iti este dedicat tie. Participantii vor primi instrumentele de care au nevoie pentru a crea o conectare profunda, pentru a simti siguranta emotionala cu partenerul de viata si pentru a inlatura negativitatea.

DSC_0490

Aceasta abordare terapeutica presupune:

  • un angajament luat pe termen nelimitat fata de fiinta iubita;
  • un comportament plin de iubire unul fata de celalalt;
  • invatarea unui nou mod de a comunica unul cu celalalt in relatie, plin de acceptare si curiozitate;
  • eliminarea negativitatii in dialog si inlocuirea ei cu o curiozitate sincera fata de cine este, ce simte si de ce simte partenerul nostru.

 Daca vei participa alaturi de persoana draga organizatorii iti ofera o taxa speciala, deoarece impreuna crestem mai repede.

24 mai atelier II: IMAGO pentru parinti – Daruieste iubirea care vindeca

Cand devenim parinti ranile copilariei noastre devin foarte zgomotoase si ne blocheaza relatia parentala. Cel mai bun dar pe care-l putem oferi copiilor nostri este sa le cream un mediu sigur si iubitor, iar pentru a transforma familia intr-un „rai sigur” avem nevoie sa ne vindecam ca adulti. Participantii la acest atelier vor avea ocazia unica de a-si descoperi ranile emotionale, alaturi de doi dintre cei mai apreciati psihoterapeuti ai lumii, si vor invata sa aplice strategii eficiente de parenting bazate pe constientizare si cunostere stiintifica.

DSC_0506

Obiectivele atelierului sunt:

  • cum sa folosim relatia parentala pentru a ne vindeca ranile propriei copilarii si pentru a incheia ciclul ranirii mostenit de la parintii nostri;
  • cum sa inlocuim tiparele inconstiente, de intruziune si neglijare, cu abilitati si cunostinte care ne ajuta sa devenim conectati in mod constient cu copiii nostri.

Daca vei participa alaturi de partener, organizatorii iti ofera o taxa speciala, deoarece familia conteaza.

DSC_0345

Informatii generale despre vorbitori:

  • Harville Hendrix, Ph.D. este un psihoterapeut de cuplu cu peste 40 de ani de experienta ca si terapeut, educator, trainer, autor si lector. Impreuna cu sotia sa, Helen LaKelly Hunt, au co-creat Terapia Relationala Imago, o interventie pentru cupluri, practicata in prezent de peste 2000 de terapeuti acreditati din 30 de tari. Dr. Hendrix si sotia sa au scris impreuna zece carti despre relatii intime si parenting, printre care se numara si ultima lor carte Making Marriage Simple. Dr. Hendrix, pe care Oprah Winfrey il numeste ‘Sufleorul Casatoriilor’, a aparut in emisiunea condusa de Oprah de 18 ori, ceea ce i-a adus prezentatoarei un premiu Emmy pentru talk-show-ul ‘cu cel mai important impact social’.
  • Terapia Relationala Imago este eficienta ca si mod de a crea relatii mai puternice, deoarece ne ajuta sa devenim mai constientienti de faptul ca suntem cu totii interconectati la nivel profund. Ofera perspesctive ale agendei inconstiente pe care o aducem in relatiile noaste. Cu aceasta informatie a lui Harville & Helen putem incepe sa conlucram cu fascinanta agenda secreta. Drept rezultat, putem alege sa crestem impreuna intr-o maniera creativa, non-controlativa si vindecatoare care creaza intelegere si conectare.

Informatii suplimentare si inscriere: www.harville-helen.ro

Editura Herald va traduce pana la organizarea primei conferinte Imago din Romania doua dintre cartile cele mai apreciate scrise de Harville Hendrix si Helen LaKelly Hunt – „Primeste iubirea pe care o doresti: un ghid pentru cupluri” & „Ofera iubirea care vindeca: un ghid pentru parinti”.

Evenimentul este organizat de Asociatia Multiculturala de Psihologie si Psihoterapie si Otilia Mantelers, expert in parenting.

Persoane de contact:

Va asteptam la conferinta iubirii! Din dragoste, organizatorii au oferta de early-bird, valabila pana sambata, 28 martie.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Cosmin Tuduran

 

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.