Destinație de vacanță 2017, Grecia child friendly, 2 sate pescărești

vacante

Devine deja tradiție ca în fiecare ianuarie, Andrei Pop de la Grecia de weekend să aibă un guest post pe Mămica Urbană despre destinații child friendly pe tărâmul elen.

Dacă anul trecut voiam locații wild, cu plaje singuratice și șezolonguri agățate de pini bătrâni, am înțeles ce mi-a spus Andrei că e posibil să nu fie prea ok izolarea. Așa că nu am ales vilele izolate și am fost la Olympic Beach. Însă a fost prea aglomerat și agitat pentru starea și oboseala mea.

Anul acesta visez un sat turistic de pescari. Devine obositor pentru mine prea mult comercial, vreau să simt Grecia pură. Cu mâncare tradițională, proaspătă, să merg să fac piața și să fac plajă în locuri fără muzică dată tare. Să fie și ceva taverne că nu vreau să gătesc în fiecare zi.

Pentru mine nu este relevant să fie 1 000 de atracții gen parc de distracții sau jocuri pentru copii. Este mai relevant să fie o comunitate de oameni în care copiii se joacă împreună și învață valori.

Aceste lucruri i le-am spus și lui Andrei, iar el iată ce ne recomandă.

Grecia găzduiește destinații ideale pentru o varietate de vizitatorii, mulțumindu-i pe toți, indiferent de preferințele acestora într-ale vacanțelor. Astfel, turiștii pot alege să se cazeze în stațiuni populare și aglomerate, în pensiuni perfecte pentru vacanțe cu familia, în locuri renumite pentru viața de noapte sau în sate pescărești, situate departe de agitația verii.

Dacă vă numărați printre cei care vor să se ascundă de tot și toate și să uite de timp și rutină, atunci aceste 2 sate pescărești sunt exact ceea ce căutați.

Satul Loutro, insula Creta

Micuțul sat Loutro, ce găzduiește case tradiționale grecești îmbrăcate în alb, se odihnește de sute de ani la poalele unui munte abrupt și mereu încruntat, situat pe cea mai mare insulă a Greciei, Creta (despre insula Creta există un ghid foarte detaliat pe site-ul grecia.de-weekend.ro aici: Insula Creta).

Satul este atât de tăcut și izolat, încât singura modalitate de a ajunge aici este cu feribotul din Agia Roumeli sau Chora Sfakion sau la pas, urmând mai multe cărări șerpuitoare sculptate în stâncă. Dacă aveți un iaht sau propria ambarcațiune, atunci drumul către Loutro vă va fi deschis oricând doriți. Pe timp de vară, mai multe zboruri charter asigură legătura cu Chania și Heraklion.

Satul este absolut încântător, fără zgomotul secolului nostru, fără drumuri și fără agitație. Păzit cu strășnicie de stânci abrupte de unde răsună câteodata clopoțeii agățați la gâtul caprelor, și binecuvantat de natură cu un golf cu ape mai mereu calde, de unde pornesc pescarii în fiecare dimineață în căutare de pește proaspăt, Loutro pare a fi desprins dintr-un tablou al impresioniștilor.

Legenda spune că acesta a fost un adăpost pentru Sfantul Petru, și nu ne surprinde deloc ținând cont că golful este ideal pentru cei care vor să se retraga din calea furtunilor, fie de pe mare, fie din viața lor de zi cu zi.

Micuț și din cale afară de încântător, fără cluburi și baruri, perfect pentru cei ce vor să descopere stilul de viață molcom al celor care locuiesc aici, Loutro este o destinație de vacanță cum alta nu-i. Chiar și în plin sezon, satul pare aproape pustiu, deși toate camerele pensiunilor sunt rezervate, pentru că majoritatea turiștilor sunt plecați fie să se bronzeze pe micuța plajă Marmara, fie să cutreiere stâncile și să admire panorame de vis de pe platoul Anapolis, fie să se relaxeze, citind o carte sau sorbind o bere rece.

În ceea ce privește cazarea în acest sat, pentru cei deja obișnuiți cu site-ul booking.com vă recomandăm să încercați pensiunea Sofia (este o pensiune modestă dar accesibilă). Aș vrea totuși să menționez că pe booking sunt foarte puține opțiuni de cazare (proprietarii pensiunilor/hotelurilor preferând rezervările directe, vă mai recomand un site unde găsiți mai multe informații: http://loutro.gr/en/hotels).

Tavernele așteaptă de-a lungul golfului, vă recomandăm câteva dintre acestea. Bineînțeles preparatele din pește dețin monopolul în meniuri, mai ales în tavernele Ilios și To Limani, situate una lângă alta, în dreapta portului, stând cu spatele la mare. Ilios vă va oferi, de asemenea, și o varietate de specialități cretane și vin la butoi, iar To Limani se remarcă datorită fripturilor pregatite la gratar. Taverna Pavlos se află chiar lângă Limani, făcându-i concurență în ceea ce privește grătarele servite.

Restaurantul hotelului Sifis vă așteaptă cu souvlaki delicios, precum și preparate din pește, iar cei aflați în căutarea unor delicii dulci, ar trebui să iși îndrepte pașii spre brutăria Maria.

Finikounda, pensinsula Peloponez

Un alt satuc pitoresc, de data aceasta ascuns pe vârful sud-vestic al Peninsulei Peloponez, Finikounda are destul spațiu pentru a găzdui câteva pensiuni, baruri și restaurante, dar este prea mic pentru a vă putea întâlni cu agitația care pune stăpânire pe Grecia în lunile de vară.

Finikounda își așteaptă vizitatorii cu trei plaje superbe, cea mai frumoasă dintre ele fiind situată într-un mic golfulet ascuns în spatele stâncilor ce protejează așezarea. Apa este caldă aici până în lunile octombrie, astfel că aveți destul timp să vă plănuiți vacanța de vară.

Pescuitul este încă una dintre ocupațiile principale ale locuitorilor, iar tavernele ridicate chiar pe plajă vă invită să gustați preparate din pește proaspăt absolut savuroase. Taverna Elena vă așteaptă cu specialități gătite „ca la mama acasă” sau un meniu cu pește, pentru aproximativ 15 euro, precum și cu un vin al casei foarte bun, și panorame de vis ale golfului. Destino Beach Bar combină meniul ce abundă în preparate locale, dintre care se remarcă souvlaki cu pui și sandvișul grecesc cu feta, roșii și măsline Kalamata, și cocktailuri de vară, cu accesul la piscină și șezlonguri, fiind o destinație ideală pentru a vă petrece o zi întreagă cu copiii. Accesul la piscină costă 2 euro, dar șezlongurile și umbrelele sunt gratuite.

În spatele tavernelor veți găsi promenada satului și câteva magazine micuțe, de unde puteți cumpăra suveniruri și produse tradiționale locale.

Satul este situat între orașele istorice Koroni și Methoni, astfel că nu veți avea timp să vă plictisiți în timpul vacanței petrecute aici, excursiile de o zi umplându-vă timpul cu numeroase locuri interesante de vizitat. Dincolo de limitele satului vă așteaptă alte plaje frumoase, acoperite cu nisip sau pietriș.

Dacă va doriți ca anul acesta să vă petreceți vacanța de vară dincolo de granițele țării și gălăgia estivală, aceste doua sate vă vor oferi cadrul ideal de relaxare sub soarele elen.

Vă dorim minte limpede ca apele Greciei să luați o decizie bună pentru sufletul vostru anul acesta. 

Va urma 🙂

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Foarte ispititoare satele acestea. Intr-un circuit in Grecia am petrecut putin timp in Peloponez si am rămas cu o impresie deosebit de frumoasa despre zona. Si eu imi doresc câteva zile petrecute intr–un sat, am niste planuri-nu prea concrete, legate de satele noastre săsești si retin pentru mai tarziu ideile din articol. Seara frumoasa!

  2. Buna dimineata, din fericire mai exista asemenea destinatii in care ne putem bucura cu cei mici, fara “zumzetul” barurilor si a cluburilor pline de turisti, am incercat in ultimii ani de zile alaturi de baietelul nostru de 8 ani in prezent sa identificam in tara dar si in afara diferite locatii mai calme. Multumim mult pentru recomandari, un an nou bun si tot binele!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.