„Ba se poate” sa zburdam in educatie prin coaching

Am ajuns miercuri seara la Institutul Francez. Sala plina. De foarte putine ori am vazut atat de multa lume la un eveniment organizat de un ong. La invitatia celor de la Asociatia ROI, am fost la vizionarea filmului documentar „Ba se poate!”, despre proiectul Zburd-Educatie prin coaching.

Un film despre cum a ajutat echipa ROI 5 licee tehnice din tara sa-si imbunatateasca rata de promovabilitate a BAC-ului. O rata evident mica, probabil de aceea au si fost alese pentru acest proiect. Atat de mica … 2% la unul dintre licee … 2% la un efectiv de150 de elevi inseamna ca doar 3 au luat BAC-ul, la 100 de elevi inseamna 2, la 50 de elevi inseamna 1  … deci depinde si de numarul de elevi care se inscriu la acel liceu si de numarul celor care ajung efectiv in clasa a XII-a si in sala de examen. La inceputul filmului, am vazut un grup de coach-i dornic sa faca o schimbare in bine. Au cautat licee care sa imbratiseze cu drag aceasta initiativa.

Simona David-Crisbășanu -Foto Olivian BredaZburd – Educatie prin coaching demonstreaza ca lucrul in echipa – profesori, elevi si parinti – aduce rezultate exceptionale, chiar si in cazul in care mare parte dintre elevi provin din medii defavorizate. Filmul va inspira si alte scoli sa aplice acest lucru, astfel incat scoala sa devina un loc unde toti cei implicati sa vina cu drag pentru ca este scoala lor”, a declarat Simona David Crisbasanu, initiatoarea proiectului si producatoarea filmului.

Am vazut un grup de elevi speriati de acest examen si care nu-i mai vad obligativitatea si avantajele. Dar au ramas totusi optimisti si s-au implicat in acest proiect cu mult drag si cu bucurie. Am vazut un grup de profesori care cred ca e obligatia elevului sa vina la scoala si sa invete, dar nu ar misca un deget ca sa ii motiveze in vreun fel pe acestia. Au inteles pe parcursul proiectului ca elevii au nevoie de mai mult ajutor si bunavointa din partea lor. Ca elevii au mari probleme in a intelege materia si a o invata foarte bine in timp util. Am vazut un grup de parinti implicati in procesul de invatare, la initiativa ROI.

La sfarsitul documentarului am vazut un cerc in care stateau unul langa altul un profesor, un elev, un parinte, un profesor, un elev, un parinte, samd. Si toti discutau despre procesul de invatare pentru BAC. Mie asta mi s-a parut extraordinar: toti “actorii” implicati comunicau activ si in beneficiul tuturor. Un bine comun, pe termen lung.

Timp de 1 an si jumatate au fost ascultate care sunt nevoile celor trei parti, au dezbatut, au negociat, au trasat etapele, au actionat si au tras concluzii. Dar cele mai importante aspect sunt ca au lucrat in echipa, au depasit barierele de comunicare si elevii au inteles ca procesul de comunicare este al lor si ei decid daca merg mai departe sau abandoneaza.

“Filmul arata ca <<Ba Se Poate!>> pentru fiecare dintre noi, atunci cand indraznim sa gandim diferit, sa facem lucrurile altfel si, mai ales, sa ne deschidem si sa lucram impreuna cu altii”, spune Ana-Maria Alexandru, coordonatoarea echipei Zburd-Educatie prin coaching.

Simona David-Crisbășanu si Tedy Necula - Foto Olivian Breda”M-a fascinat ambitia cu care elevii au depasit barierele impuse de statutul lor social sau de nivelul general de educatie din cele cinci licee. Am reusit sa aratam drumul spre succes al elevilor. Ei, impreuna cu coachii, profesorii si parintii au aratat ca <<Ba Se Poate>> sa performezi in plan educational si personal, atunci cand cineva te ajuta sa constientizezi propriul tau potential”, a declarat regizorul filmului, Tedy Necula, cunoscut ca singurul regizor de film cu dizabilitati din Romania. (Sursa: www.zburd.ro)

Elevii, profesorii si parinții sunt asteptati la cinematograful Elvira Popescu, unde in perioada februarie-martie vor exista proiecţii ale filmului Ba se poate!. Programul si detalii cu privire la inscrierea pentru vizionari pot fi accesate pe www.zburd.ro  sau contactați Asociația ROI la stup@aroi.ro. Asociația ROI poate organiza vizionari speciale, urmate de dezbateri, in cadrul scolilor, la cererea acestora.

Ema (2)Concluziile sunt frumoase: rata de promovabilitate la BAC a crescut incredibil de mult in cadrul  generatiei care a fost implicata in proiect, proiectul ar trebui continuat si eventual inceput chiar mai devreme (din clasa a X-a), proiectul ar trebui extins la mai multe licee din tara. Asta sper si eu: ca acest episod a fost doar unul pilot, ca s-au convins toti ca da rezultate foarte bune si ca va continua si se va extinde pana vor renunta mintile luminate din minister la aceasta oroare de examen 🙂

Text: Matusa Urbana

Foto: Olivian Breda

 

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. […] text o întâlnire cu un bine-voitor și clar-văzător din afara sistemului de învățământ. Un agent al iluminării trăitorilor între umbre și al potențării speranței într-un viitor mai luminos pentru cei […]

  2. […] David-Crisbășanu, un bine-voitor și clar-văzător din afara sistemului de învățământ. Un agent al iluminării trăitorilor între umbre și al potențării speranței într-un viitor mai luminos pentru cei […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.