Keep calm and just keep singing

Azi mi-am inceput ziua gandul de a scrie despre intalnirea de marti de la Biblioteca Metropolitana, unde am vorbit, alaturi de Iuliana si Daisy, despre importanta muzicii in viata copiilor. Chiar inainte de a ma apuca sa scriu, Ema, sora mea, mi-a trimis un articol care m-a emotionat si m-a facut sa-mi dau seama ca triburile din Africa sunt cu adevarat fericite si implinite. Noi, cei cu masini, telefoane, bani, case, job-uri traim superficial, fara sa avem pacea interioara care ne permite sa ne ascultam, in liniste si cu seninatate, gandurile, eul, vocea interioara.

Articolul spunea ca exista un trib in Africa, unde data de nastere a unui copil nu este calculata in functie de ziua in care s-a nascut copilul, nici de data la care a fost conceput acesta, ci incepand cu ziua in care mama lui a inceput sa se gandeasca la el. Acolo, in trib, cand o femeie se hotaraste ca vrea sa aiba un copil, merge singura si se aseaza sub un copac. Ea sta acolo si asculta pana cand aude cantecul copilului pe care vrea sa-l aiba. Dupa ce-l aude, vine acasa la viitorul tata si il invata si pe el. Cand cei doi fac dragoste pentru a concepe fizic copilul, o parte din timp, ei canta acest cantec, ca pe o invitatie pentru copilul pe care si-l doresc.

Cand mama este insarcinata, ea le invata pe femeile satului cantecul, pentru ca acestea sa i-l cante la nastere in semn de bun-venit. Apoi, pe masura ce copilul creste, si ceilalti consateni invata cantecul. Atunci cand copilul cade si se loveste, cineva il ridica si ii canta cantecul. Atunci cand copilul face ceva extraordinar sau cand ajunge la pubertate, un mod de a onora acesta persoana, este ca toti cei din trib sa-i cante melodia.

O alta ocazie in care unei persoane din trib i se canta cantecul este atunci cand aceasta comite o crima sau un act social aberant. Cel care a gresit este chemat in mijlocul satului si toti membri comunitatii formeaza un cerc in jurul lui si ii canta cantecul. Cei din trib cred ca nu pedeapsa este solutia pentru un comportament antisocial, ci insasi iubirea si ajutarea ca persoana respectiva sa-si regaseasca identitatea, sa se reconecteze cu ea insasi. Ei sunt de parere ca atunci cand iti auzi propriul cantec nu mai vrei si nu mai ai nevoie sa faci nimic care sa raneasca pe altcineva.

Si tot asa, ei trec prin viata acompaniati de cantecul propriu, iar ultima oara, le este cantat, bineinteles, pe patul de moarte. Povestea o gasiti aici.

Acum revenind la ce vroiam eu sa va povestesc despre intalnirea de la Biblioteca Metropilitana, stiu ca aparent muzica pe care o ascultam vine din exterior. Insa, de cele mai multe ori, noi o alegem in functie de stare. Ea ne da emotii, ne face sa ne amintim de un anumit moment in viata, de primul sarut, de prima noapte de dragoste, de valsul de la nunta, de Isaia dantuieste de la botezul copilului, de vocea mamei, de copilarie. Eu cred ca uneori, nu ascultam muzica, ci o traim. Si, la fel cred ca este important, sa nu renuntam la muzica din viata noastra, sa ne expunem copii la diferite stiluri de muzica, la diferite ritmuri, instrumente muzicale pentru ca este dovedit impactul artei asupra dezvoltarii armonioase a copiilor.

IMG_4601

Seara de marti a fost deschisa de Iuliana Sgircitu si Anta Agavriloae la pian, la patru maini. Instantaneu, m-am umplut de frumos. Apoi, Iuliana, gazda evenimentului, profesor de pian si manager general al Scolii de Arta „ArioDante” a explicat care sunt beneficiile de care dispun cei ce acceseaza acest domeniu, pornind de la efectele generale pana la cele dobandite cu studierea mai in detaliu.

Cel mai cunoscut efect este dezvoltarea urechii muzicale. „Am putea spune ca nu toti ne nastem cu darul de intona corect ceea ce urechea noastra interna aude, dar acest lucru poate fi educat daca exista scheletul pe care muzica se sprijina – si anume – ritmul!” declara gazda evenimentului.

Muzica ajuta la o mai buna coordonare a  miscarilor membrelor, concomitent cu vazul si controlul auditiv. Un alt efect de mare importanta este dezvoltarea unei concentrari pe termen lung si fara intreruperi.

Pentru cei mici, muzica este unul dintre domeniile care implementeaza notiuni matematice elementare precum adunarea, scaderea, inmultirea si impartirea. Apoi, de la un anumit nivel se introduc elemente simple de fizica si acustica. Tot muzica stimuleaza autocunoasterea, autocontrolul sau stapanirea de sine si se numara printre putinele domenii care dezvolta in mod echilibrat ambele emisfere ale creierul.

IMG_4566

Dana Toma, cea care a adus in Romania, cu licenta, conceptul Learn with Music, a prezentat din experienta ei cu copiii si din studiile aprofundate, care sunt beneficiile pentru copii daca asculta, de la cateva luni, o limba straina si mai ales, muzica. Ea le-a sfatuit pe invitate sa iti expuna copiii la muzica cel putin cinci minte pe zi si a prezentat un studiu din care a reiesit ca cei care practica muzica de la o varsta fragda au mai multe conexiuni intre cele doua emisfere cerebrale decat cei care nu studiaza muzica.

Eu am vorbit despre cum mi se pare ca muzica o influenteaza pe Mariuca. Acum, dupa 2 ani, mi se pare ca ea e muzicala, tine ritmul pe diferite melodii (nu doar cele de la ora de muzica), are atentie distributiva, raspunde cu gesturi la cerinte gen: turn off the light, come here, let’s go, press your nose, turn around, kiss me, hug me etc, pentru ca orele de muzica si melodiile sunt in limba engleza. Prefera instrumentele muzicale adevarate: xilofon, chitara, pian si nu jucariile care imita aceste instrumente. Este atenta cand aude la televizor sau la radio muzica simfonica, iar pianul o linsteste. Isi manifesta preferinta pentru anumite stiluri muzicale, in special pentru muzica etnica, muzica cu un ritm apasat, sacadat, acompaniat de tamburina sau clopotei. Cam acestea sunt lucrurile frumoase si muzicale, de care sunt tare mandra si de care este raspunzatoare Daisy cu al sau concept Learn with Music.

IMG_4563 (1)

Irina-Gabriela Besciu a prezentat in cadrul evenimentului un „Abecedar cu Dictionar Etimologic”, o incursiune in tainele limbii romane pentru copiii intre 6 si 12 ani. Materialul este si pentru parintii sau cadrele didactice care doresc sa ii sprijine pe cei mici sa inteleaga mai bine propria identitate nationala.

Momentele muzicale au fost sustinute de bursierele scolii ArioDante: Maria Zahiu – pian si Ana Acunune – soprana. Sponsorii evenimentului au fost Babyspa, MioBio, Hartmann, Dada si editura Litera. invitatii s-au bucurat de CD-uri cu muzica jazz oferite de editura Litera, de produse cosmetice din partea MioBio, vouchere de la Babyspa, genti si portofele de la Dada. Iar bloggerii au primit termometre si plasturi pentru copii din partea firmei Hartmann.

IMG_4591

IMG_4592

Chiar daca nu facem pare din triburile africane sau stim/nu stim sa pretuim muzica in viata noastra, fiecaruia dintre noi i-ar trebui un cantec care sa ne ajute sa regasim drumul spre casa, spre casa sufletului nostru. So, keep calm and just keep singing.

 

Text: Ana Nicolescu

Foto: Vlad Catana

 

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Pfoooaa, I’m famous now dar nu merge linkul 🙁 Articolul imi place la fel de mult cat mi-a placut si intalnirea de marti. Emotionant 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.