Denisa, prietena Juliei, are nevoie de o operație de 60 000 de dolari. Pașii Denisei

Știți ce are Julie și e minunat? Empatie. Să vedeți cum are grijă de Denisa, îi aduce apă, o ajută să meargă la sala de mese. Este foarte grijulie, îmi mărturisește doamna educatoare într-o după-amiază, stând amândouă în dreptul ușii de la grupa mijlocie. Am admirat-o pentru a miliarda oară pe micuța blondă care la 4 ani îmi dă câte o lecție pe zi. M-am simțit mândră de ea de parcă eu aș avea vreun merit că ea s-a născut cu dorința de a ajuta, de a vindeca, de a fi bună, de a fi ca un balsam sufletesc.

La începutul anului școlar, doamna educatoare ne-a anunțat că a venit în clasă un caz special, o fetiță cu dificultăți locomotorii, mai precis cu tetrapareză spastică.

  • Mami, Denisa a stat în burtică la mama ei cu ceilalți doi frați care au cam înghesuit-o și picioarele ei nu au avut loc să crească bine, îmi povestește Juie într-o seară.
  • Și tu ce simți când te joci cu Denisa?
  • Îmi vine să o mângâi și să îi fac bine picioarele.
  • Și crezi că poți face asta?
  • Nu știu. Dar o ajut să meargă când ne jucăm și îi dau creioanele colorate când nu ajunge la ele.

Colegii ei dansează și aleargă. Denisa doar se uită

Denisa stă la grădiniță doar până la prânz. Vine mereu însoțită de bunica ei. Pe drum merge în cărucior. La grădiniță este ajutată să se deplaseze de bunica ei, de doamnele educatoare și de colegii ei. Copiii îi spun Micuța, iar ea le urmărește blând jocurile, maratoanele, cățărările. Îşi înţelege limitările, vede eforturile părinţilor săi şi le simte disperarea ţinută sub control, pentru ca toată familia să rămână cu moralul ridicat.

Cu doamna educatoare Elena Duță și colegii Denisei, ajutată să danseze.
Cu doamna educatoare Elena Duță și colegii Denisei, ajutată să danseze.

Prin câte terapii a trecut Denisa?

De la vârsta de şase luni a Denisei, de când au aflat diagnosticul de tetrapareză spastică în urma unor examinări neurologice, a început bătălia pentru recuperare: kinetoterapie, hidroterapie, injecţii cu toxină botulinică, părinţii săi au apelat la orice procedură au descoperit şi pe care şi-au permis-o pentru ca Denisa să poată merge. Toate aceste eforturi au fost dublate de ore de logopedie şi terapie ocupaţională, plus o operaţie de strabism, pentru ca fiica lor să aibă parte de cea mai bună evoluţie şi integrare socială posibil.

Ce-o fi în sufletul mamei?

Cu toate aceste probleme, mama Denisei spune că Micuța este un copil norocos. A ajuns pe mâna celei mai bune și dedicate educatoare din grădiniță, doamna Nuți. Este lăudabil cum dumneaei a reușit să o integreze pe Denisa și i-a mobilizat pe copii să o susțină ca pe oricare alt coleg. Văzută în colectivul grupei Ursuleților, Denisa nu stârnește milă, ci dorință de implicare, ambiție și încredere că totul va fi bine.

Denisa cu bunica devotată și iubitoare
Denisa cu bunica devotată și iubitoare

Părinții din grupă s-au mobilizat și au donat impozitul de 2%. Bloggerii din comunitatea Digital Parents Talks au făcut site-ul Pașii Denisei și pagina de Facebook, ambele cu pobilitatea de donație. Au editat povestea și vor scrie articole pe blogurile personale. Fotograful comunității a venit într-o zi la grădiniță și a făcut aceste fotografii minunate. Și nu ne oprim aici, mergem la diferite fundații pentru a le cere sprijinul financiar.

Chiar așa, Denisa, ce și cum vrei să fii?
Chiar așa, Denisa, ce și cum vrei să fii?

Cu siguranță Denisa are îngerii ei păzitori. Ca orice copil. Și, cu siguranță faptele bune sunt scrise undeva acolo sus și aici în sufletul părinților și bunicilor Denisei.

Denisa are șanse dacă face 2 operații costisitoare

Denisa are șanse la o viață normală dacă reușește să facă două intervenții chirurgicale în SUA: rizotomia dorsală selectivă şi o operaţie de tip ortopedic, ambele efectuate la Spitalul de Pediatrie din St. Louis, Missouri. Familia a primit deja acceptul pentru a intra în acest program al spitalului, însă costurile intervenţiilor se ridică la aproximativ 60 000 de dolari, la care se adaugă banii necesari transportului, cazării şi traiului pe întreaga perioadă cât Denisa va fi internată.

„Mami şi tati au nevoie de ajutorul dumneavoastră ca să ajungă cu mine în SUA, la operaţia care îmi poate reda copilăria. Ajutaţi-ne, vă rog!” este mesajul acestei fetiţe care a visat, toată viaţa ei, la unul dintre cele mai elementare lucruri pentru o fiinţă umană: mersul.

Cum puteți ajuta?

Puteţi face o donaţie, o sponsorizare sau puteţi, pur şi simplu, să spuneți mai departe această poveste, pentru ca să ajungă la tot mai mulţi oameni dispuşi să ajute. Mai multe detalii pe blogul Denisei.

Contul pentru donaţii este deschis la Raiffeisen Bank: RO56RZBR0000060018118694.

Dacă cei mici o pot face, noi de ce nu am putea să o ajutăm pe Denisa? Orice leu este binevenit!

Text: Ana Nicolescu

Foto: Mihai Răitaru

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.