Public Speaking sau vocea cu care vin copiii noștri din spate. Lideri pentru viitor

Vorbeam în weekend cu cineva că în ziua de azi copiii nu mai au frică. Și eu am zis că mi se pare bine că e așa. Se exprimă liber, își spun părerile, nu permit să nu fii corect cu ei. Poate ei, spre deosebire de noi, o să aibă curajul să schimbe ceva în țara asta, să vorbească deschis, asumat, coerent și clar. Apoi  ne-am dat seama că școala nu-i învață să gândească, să argumenteze și nu-i lasă să se exprime. Îi ține din zborul lor închiși în câteva norme ca în niște cutii de chibrituri.

Copiii de acum sunt mult mai evoluați ca noi și dacă nu-i mai criticăm, o să vedem că au în ei ceva ce noi nu avem: curaj și asumare. Doar că nouă ne este frică de astea pentru că ne temem de nou și de necunoscut. În schimb, vrem să ne auzim tare, să ne vedem mai potenți decât suntem, să ne aplaude lumea, să ne pună pe piedestal pentru că nu am fost văzuți și validați când am fost mici. Ni s-a spus să tăcem din gură, să nu avem alte opinii, să nu ieșim în evidență.

Public Speaking, vorbim din ego sau din adevăr?

Simt că vrem să ne luăm înapoi puterea, doar că nu o luăm de unde trebuie. Acționăm din ego, ne umflăm în pene, ne îmbătăm cu cifre pe rețelele de socializare, credem că dacă vorbim mai tare automat asta înseamnă că avem mai multă putere, dar uităm să ne punem întrebările alea grele:

  • Care e adevărul meu? Trăiesc aliniată cu el?
  • Sunt pregătită să mă las văzută în adevărul meu, nu în perfecțiunea mea?
  • De ce mi-a fost dată vocea asta? Ce am venit să aduc lumii mai bun?
  • Vorbesc în public ca să aduc ceva nou și bun sau doar ca să mă fac auzită?
  • Sunt pregătită ca atunci când vorbesc în public să am un dialog cu audiența, nu un monolog?

Public speaking pentru copii

Marți seară am fost invitată să jurizez o competiție de vorbit în public la prima școală de Public Speaking, înființată la Amalia Sterescu. Copiii urmaseră cursurile timp de 6 luni și acum venea provocarea să susțină un discurs în fața părinților, a profesoarei lor și a 4 jurați. Și-au ales temele cum au vrut ei și condiția a fost să vorbească fiecare minimum 7 minute. 6 copii, fiecare în jur de 11 ani ca vârstă. Unii au vorbit despre poluare, cu accent pe soluții și asta e foarte important ca diferență între generații pentru că în timp ce noi doar ne plângem, blamăm și poluăm în continuare, ei vin cu soluții și cu un drive care o să ne măture cu toate fricile și frustrările noastre. O concurentă a vorbit despre capsula timpului și ne-a spus ce ar pune ea deoparte pentru generațiile următoare. Un băiat curajos, foarte bun pentru stand-up comedy, a vorbit despre comunism. Câtă asumare la o vârstă așa mică. Și a spus și câteva bancuri chiar bune. Au vorbit despre exerciții de relaxare și de animale de companie care le salvează viața stăpânilor. Ce varietate de subiecte, așa-i?

Vocea generației următoare

Toți au fost frumoși și curajoși, toți și-au adunat vocea și au respirat adânc și chiar dacă uneori au rămas fără aer, până la urmă au dus la final discursul. S-au folosit de ecranul smart, au integrat poze și video-uri în prezentări, statistici și cercetări. Au urmat o anumită structură a discursului, au interacționat cu publicul, au cerut părerea. Au vorbit cu intonație, nu au recitat discursul, s-au folosit de gesturi și de spațiul în care eram ca să-și transmită mesajul pe toate canalele: vizual, auditiv, emoțional, senzorial.

La fiecare am admirat și am aplaudat câte ceva

Delicatețea la Frida. Îmi venea să o iau în brațe și să-i spun că totul va fi bine, că este minunată și transmite atât de mult cu ochii ei frumoși pe care i-am văzut de cum am urcat în mansardă.

Ghidușia lui Daniel, un băiat timid în sufletul lui, dar care pare că-și dorește așa mult să iasă din carapace și să se expună exact așa cum e el: jovial și sincer.

Poziția ancorată pe scenă, picioarele ca niște rădăcini și fața serioasă a lui Luca, cel care m-a surprins cu bancurile despre perioada comunistă și mi-am zis da, e mai mult decât lasă el să se vadă. Isteț băiat.

Delia care m-a făcut să simt mirosul de cafea proaspăt râșnită și bucuria de a scrie scrisori pe care le-ar pune în capsula timpului.

Tudor, băiatul care a urmat întocmai structura unui discurs public și și-a potențat vocea lui frumoasă și caldă de la cap la coadă. Cred că oricând poate să facă radio.

Unii copii se nasc cu mesajul în ei

Am lăsat-o la urmă pe Sabina pentru că Doamne, ce copil puternic, menit să facă Public Speaking. A conținut spațiul prin gesturi, mimică, voce, intonație, pare fearless. Am iubit-o și am admirat-o. La final i-am zis că mi-ar fi plăcut să fiu ca ea când eram mică. I-am mai zis și de ce a ieșit pe locul II și i-aș mai fi spus că tot ce are nevoie e deja în ea, și curajul, și vocea, dar cred că știe deja asta. Poate să fie cu succes antreprenor, speaker sau cel mai de succes vânzător de dispozitive care să salveze planeta de poluare. Mi-ar plăcea să o mai văd pe scenă, să-i văd evoluția și cum își fructifică potențialul ei imens, și nu exagerez. Cu siguranță are o misiune frumoasă în viața asta.

Oameni buni, vin copii minunați din spate

Haideți să-i vedem în toată frumusețea lor și să ne dăm la o parte din drumul lor. Ce au ei de făcut pe lumea asta e mai presus de ce putem noi să ducem. Să-i onorăm și să-i respectăm. Amalia, felicitări pentru munca ta și pentru că poți să te adaptezi atâtor stiluri și să fii aliniată cu misiunea ta.

Misiunea Amaliei Sterescu de a da voce copiilor

Pentru cine nu știe, Amalia Sterescu este unul dintre cei mai apreciați consultanți de leadership, personal branding și public speaking din România. Ea își extinde la nivel național serviciile oferite de Public Speaking School, prima școală de instruire și coaching în public speaking. Astfel, școala vizează instruirea, în 2020, a peste 350 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, dar și a profesorilor din scolile private și publice.

Dacă ați rămas în urmă cu cadourile de Crăciun, puteți să așezați sub brad un curs de Public Speaking cu Amalia. Ce învață copiii?

  • Despre timiditate
  • Să se prezinte cu tot ce sunt ei
  • Să își înțeleagă emoțiile când sunt pe scenă și să le gestioneze
  • Cum să structureze un discurs
  • Cum să capteze atenția publicului încă de la început
  • Despre comunicarea non-verbală: gesturi, posturi, contact vizual
  • Despre cum să folosească umorul în discursul lor
  • Cum să ofere feedback

Cursurile sunt structurate pe categorii de vârste astfel:

6 – 9 ani – Early Speakers

9 – 14 ani – Speaking Hero

14 – 18 ani – Lideri din viitor

Vă invit să descoperiți și celelalte programe de la Public Speaking School și să le favorizați copiilor voștri exprimarea liberă, asumată și argumentată.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Public Speaking School

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.